“U posljednje vrijeme djeca zaražena koronom imaju i obostranu upalu pluća”

Vijesti 06. jan 202220:06 2 komentara
N1

Usložnjava se epidemiološka situacija i drastično raste broj zaraženih. Danas je zabilježeno čak 2 093 nova slučaja zaraze. Pored omikron soja, prvi put je registrirana lambda varijanta koronavirusa. Među oboljelima je sve više djece. U Kantonu Sarajevo od danas i nove mjere, u drugim dijelovima države zasad bez promjena.

Nakon što je prebolovala korona virus, odlučila se na vakcinaciju. Sada je došla i po buster dozu. Sin Aide Hasanagić živi na zapadu. Kaže, tamo je svijest građana na većem nivou.

Aida poručuje kako – ako želimo putovati, to moramo imati.

“Nisam zadovoljna odzivom kod nas, naročito to mladi treba da odrade… ali… šta ćete, svako za sebe”, govori nam Aida Hasanagić.

A buster doza od danas je obavezna u KS za određene kategorije.

“Vakcinacija busterom dozom obavezna je za populaciju stariju od 60 godina, te za osobe sa udruženim komorbiditetima. Data je preporuka da se primjenjuje VTP pravilo u svim tržnim centrima, skijalištima, ugostiteljskim objektima, hotelima, itd”, naveli su iz Ministarstva zdravstva KS.

Oni koji su se odlučili na vakcinaciju, imaju istu poruku i motiv.

“Kako je bolovati tek koronu.. ništa nije kao korona. Užas. Užasno je bilo… svi su moji dobro prošli, osim mene”, naglasio nam je sagovornik.

No, BiH je i dalje ispod 50% imuniziranih. Virus se širi i među djecom. Korona, kao i gripa razlog su povećanog priliva u hitnu pomoć.

“Mi tokom jedne noći znamo imati 70 djece u hitnoj pomoći, sve su to febrilna stanja i nerijetko se javljaju upale pluće, koje uzrokuju da je dijete u teškom stanju sa teškom kliničkom slikom”, rekla nam je Jasna Musić Huseinbegović,  iz Hitne pomoći KS.

Sve je više djece i u Općoj bolnici. Trenutno je dvoje hospitalizirano zbog korona virusa.

“U posljednje vrijeme djeca, kao dvoje koje je ovdje hospitalizirano, imaju obostranu upalu pluća, jedno dojenče ima bronhijalitis, to su atipične upale pluće koje su verifikovane rentgenski i koje potvrđuju da se radi o COVID infekciji. Obično tri-četiri sedmice nakon prebolovanog COVID-a zna se desiti da dijete dobije visoku temperaturu, da ima povišene parametre upale, da se mogu javiti promjene po koži, očima”, dr. Jasmina Šlaku, šefica pedijatrije u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Do sada je u svijetu COVID bolovalo nekoliko miliona djece. Uglavnom su imali blažu kliničku sliku. Pridržavanje mjera, jačanje imuniteta, kao i vakcinacija onih kojima je preporučena može, kažu epidemiolozi, spriječiti teža oboljenja. Omikron soj širi se državom.

“Karaktakteristika je da se brže šire. Također, primjetno je da je on primjetniji kod nevakcinisanih osoba. Dosadašnja iskustva i statistika govori da je klinička slika nešto blaža, u odnosu na prethodne sojeve”, rekao je epidemiolog Blaško Topalović.

Sada je i Lambda soj stigao u BiH. Tu je i flurona: odnosno istrovremena zaraza koronom i virusom gripe. Nakon skoro dvije godine od početka pandemije, kraj se ni ne nazire.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare