U Prijedoru će bit ukopani posmrtni ostaci 16 žrtava ekshumiranih na 10 lokacija

Vijesti 15. jul 202214:33 > 14:33 0 komentara
Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Posmrtni ostaci šesnaest žrtava spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koja će 20. jula biti klanjana na platou budućeg memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane, muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je, pored dženaze u Srebrenici i obilježavanja stradanja Bošnjaka Podrinja i Srebrenice, također veoma važno da se skrene pažnja na stradanje Bošnjaka Bosanske Krajine.

“Ove godine ćemo imati 16 šehida, odnosno tabuta koji su spremni za obavljanje dženaze. Dajemo podršku Institutu za traženje nestalih i pozivamo Tužilaštvo BiH da procesuira sve one koji do sada nisu procesuirani, a koji su počinili velike zločine”, naveo je Kudić.

Prema njegovim riječima, ove godine će prvi put biti predstavljno i idejno rješenje za budući memorijalni centar „Kamičani“.

“Imali smo ranijih godina obavljanje dženaze na različitim lokacijama. Bilo je to jedne godine u Prijedoru na stadionu, druge godine u Kozarcu, na različitim lokacijama. Od 2019. godine, kada je Vijeće muftija usvojilo protokol o šehidskoj dženazi, od tada organiziramo dženazu na jednom mjestu, kao što će biti i ove godine, na mjestu gdje će biti memorijalni centar Kamičani u Kozarcu”, kazao je Kudić.

Time želimo, dodao je on, prije svega, kazati da stavljamo fokus na sve žrtve iz doline Sane, gradova Ključa, Prijedora, Bosanskog Novog, Kozarca i svih gradova Bosanske Krajine.

“Želimo da skrenemo pažnju na važnost i na veličinu žrtve koju su Bošnjaci podnijeli na tom prostoru”, naveo je Kudić.

Šef područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH Bihać Mujo Begić je kazao da su za ovu šehidsku dženazu pripremljeni posmrtni ostaci 16 osoba koji su ekshumirani na deset različitih lokacija.

Prema njegovim riječima, najmlađa osoba koja će biti ukopana je rođena 1973. godine, a najstarija osoba je rođena 1927. godine.

“Ove godine ćemo kopati žrtve pronađene u masovnoj grobnici Korićanske stijene, zatim Matrići, Garevci, osobe pronađene na lokaciji pojedinačne grobnice na području prostora Bijakovac u općini Bosanska Gradiška, potom na nekoliko lokaliteta na području Kozarca, Prijedora…Ove godine kopamo žrtve koje su pronađene na 10 lokacija, u tri različite općine širom BiH, osobe koje smo pronašli na mjestima udaljenim nekoliko stotina kolimetara od mjesta rođenja, odnosno mjesta gdje su živjeli”, naveo je Begić.

Napomenuo je da su do sada na 501 lokaciji pronašli posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana, pronašli su ih u 10 različitih općina širom BiH, kao i u Hrvatskoj i Srbiji.

“Prijedor i priča o nestalim u Prijedoru je jedna specifična priča”, kazao je Begić.

Dodao je da nisu završili posao kada je u pitanju traženje nestalih na području općine Prijedor i u Bosanskoj Krajini. Tragaju, kaže, za velikim brojem žrtava s područja općine Prijedor.

“Svake godine kopamo kontinuirano, identificiramo, pronalazimo žrtve. Nažalost, taj proces još nije završen i ne možemo porodicama žrtava saopćiti tu vijest koja bi im donijela malo mira da smo pronašli sve žrtve u Prijedoru. Pronašli smo više od 80 posto svih ubijenih na području općine Prijedor”, istaknuo je Begić.

Napomenuo je da i danas kopaju žrtve iz Prijedora, iz razloga što porodice nisu bile u mogućnosti da ostanu u BiH do 20. jula, jer su prijedorske porodice širom svijeta od Australije, Kanade, Amerike…

“Imalo smo nekoliko slučajeva da je prije šehidske dženaze izvršen ukop nekoliko žrtava iz Prijedora”, kazao je Begić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!