U prosjeku – svakog dana 2 ili 3 osobe budu povrijeđene u saobraćaju u KS

Vijesti 14. feb 202221:50 > 15. feb 2022 12:31 0 komentara
N1

Benjaminu Spahoviću, osumnjičenom za teško krivično djelo protiv sigurnosti saobraćaja, određen je jednomjesečni pritvor. Uvažen je prijedlog Tužiteljstva KS, osim prve točke koja se odnosila na opasnost od bjekstva. Zabrinjavajući je bilans saobraćajnih nesreća. Samo u U KS u protekle tri godine podignuto je 220 optužnica zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti saobraćaja.

Cvijeće, svijeće i poruke prijatelja za jedanaestogodišnjeg Alija 2021. Komemoracija, jecaji, sjećanje na četiri nastradale prosvjetne radnice 2019. Protesti, suđenje, pomeni za dvije studentice Selmu i Editu u poslednjih pet godina. Ovo je samo djelić, posljedica onoga što se svakodnevno odvija na bh. cestama.

Samo Tužilaštvo KS, u protekle tri godine podiglo je 220 optužnica zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Od toga je 16 optužnica za teško krivično djelo čiji je ishod smrt.

“Tokom 2021. godine na području Kantona Sarajevo u saobraćajnim nesrećama 20 lica je smrtno stradalo, 951 lice je povrijeđeno, od toga 155 lica teže i 796 lica lakše tjelesne povrede”, saopštio je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP KS.

To u praksi znači da svakog dana između dvije ili tri osobe budu na neki način povrijeđene u Kantonu Sarajevo zbog saobraćaja.

Od onoga trenutka kada kročimo nogom ili točkom na ulicu dužni smo poštovati niz saobraćajnih propisa. Razgovarali smo sa građanima Sarajeva, kažu, većina nas je spremna izbjeći propise.

VIše je uzroka saobraćajnih nesreća, loša saobraćajna infrastruktura, neadekvatna signalizacija, nepreglednost, velika koncentracija automobila i pješaka. Ipak, ljudski faktor je ključan.

“Ne može ništa imunizirati vozača prilikom nekog nemilog dođaja, prilikom teških tjelesnih povreda i smrti. Vozač upravlja opasnim sredstvom i mora u svakom momentu krečući se kroz naselje da će ispred njega izaći nesavjesan pješak. On će odgovarati za svoj prekršaj, ali to ne imunizira vozača”, izjavio je Mirzet Sarajlić, sudski vještak.

Poseban problem predstavljaju povratnici činjenju krivičnih djela, koji konstantno ugrožavaju saobraćaj razvijajući velike brzine, pretičući na neprehlednim mjestima, tako što voze pod dejstvom droga i alkohola. Iz MUP-a KS kažu da su im takvi vozači meta.

“U tom pravcu se poduzimaju mjere i radnje oduzimanja vozila, od tih višestrukih povratnika u činjenju krivičnih u saradnji sa Opštinskim sudom u Sarajevu, sa prekršajnim odjeljenjem”, dodao je Mirza Hadžiabdić.

Iako se prosjek starosti automobila u BiH kreće između 15 i 20 godina, zanimljivo je da podaci MUP-ova kažu da je tehnička neispravnost vozila, procentualno gledano, zanemariv uzrok koji dovodi do udesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!