U RS uskoro poskupljenje struje za 80 posto stanovništva: EP u problemu, građani u još većem

Vijesti 29. feb 202420:18 0 komentara

Nakon izgubljenih međunarodnih arbitraža i problema u poslovanju, Elektroprivedi Republike Srpske prijete i tužbe građana zbog sad je već jasno neustavnih blok tarifa cijena električne energije. Naime, Ustavni sud RS odlučio je da tarife koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom entiteta. Odluka je donesena po načelu zabrane diskriminacije, a izazvala je lavinu reakcija. Najgora je ona po kojoj će poskupjeti struja za preko 80% stanovništva u RS.

Prije dvije godine izjava Vlade Vladičića, direktora Regulatorne komisije za energetiku RS o “načinu” obračunavanja potrošnje i cijene struje, izazivala je smijeh. Danas bi zbog svega neki mogli i da zaplaču. Ustavni sud RS oborio je blok tarife.

“Krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni su u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije. Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji”, navode iz US RS.

Jednu od četiri inicijative za ocjenu ustavnosti podnijeli su članovi Liste za pravdu i red, te advokat Goran Vasilić iz Bijeljine.

“Sjećamo se svi Vlada Vladičića i njegove formule kojoj se čitav svijet smijao i branjenja odluke o povećanju struje Luke Petrovića i Vladičića i novom tarifnom postupku. Tvrdili smo da se radi o diskriminaciji, neustavnoj i nezakonitoj odluci”, rekao je lider Nebojša Vukanović.

Zbog koje bi na koncu-cijenu mogli platiti građani, i to njih 86%.

“Ustavni sud ne dozvoljava da nikoga štitimo nego da i onaj koji grije bazen i saunu plaća isto kao i onaj koji troši drva za grijanje i za sijalicu. To za nas nije racionalno, ali Ustavni sud kaže da svi treba da plate istu cijenu električne energije. Zbog toga povećati računi za 86 odsto građana, racionalnih potrošača. Mi kada smo dobili i čuli tu vijest mi smo mislili da je u pitanju Ustavni sud BiH”, rekao je Luka Petrović, direktor EPRS.

Nesposobnost menadžmenta ne smije biti fakturisana građanima, stava oni koji od početka prate sagu o blok tarifama.

“Umjesto da se pospete pepelom i tražite kako izaći izlaz iz ove sitaucije, vi prebacuejte odgovornost na Ustavni sud i kažete mislili smo da je to Ustavni sud BiH, kao da Ustavni sud RS treba da donosi odluke koje se sviđaju vlastima RS. Mislim da će ovo poremetiti dosta stvari, ukoliko se odluče da poskupe električnu energiju za sve, to će onda možda izazvati i moguće nemire u RS”, rekao je Siniša Vukelić, uredniik Capital.ba.

Za sada je ova druga opcija izvjesnija. Špekuliše se da bi struja mogla biti skuplja preko 15%. Elektroprivreda RS je inače, opterećena problemima, milionskim arbitražama sa Slovenijom i Hrvatskom, u februaru po prvi put isplatila platu bez doprinosa. U Vladi ćute na zabrinjavajuća dešavanja u gigantu. Teško da će odluka o ograničenoj cijeni hljeba od 1,90 KM, koja je donesena na današnoj sjednici, moći kompenzovati skuplji kilovat. Zbog svega bi ipak neki građani mogli predomisliti; pa umjesto iz rerne domaći, u pekaru po narodni hljeb.

“Ako je neko uradio nešto mimo Ustava RS, Ustavni sud će to konstatovati. Siguran sam da su ljudi iz ERS-a imali jasne analize i pratili primjere dobre prakse”, rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS.

Sam Šulić i njegovo ministarstvo bili su oprezni i pri donešenju odluke o kontroli cijene hljeba tip 500, upravo zbog mogućeg sudskog obaranja, ali i protivljenja pekara. Slučaj blok tarife već se najavljuje mogao bi izazvati lavinu tužbi građana protiv Elektroprivrede. Samim tim i nove probleme za ovo javno preduzeće. Neustavne su bile dakle blok tarife, zbog kojih bi na kraju cijenu mogli platiti građani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!