U Sarajevu obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Vijesti 03. dec 202313:59 1 komentar
N1

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom utvrđeno je 1992. rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Broj ove populacije u svijetu se povećava zbog porasta hroničnih zdravstvenih stanja i starenja stanovništva.

Međutim, ne postoje službeni podaci o broju osoba s invaliditetom, ali prema pojedinim istraživanjima iz 2011. godine, oko 15 odsto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Oko 350 hiljada osoba u FBiH ima neki oblik invaliditeta, odnosno oko 500 hiljada u BiH.

N1

Nedostatak zakonske reglulative na različitim nivoima, zbog kojih je ova kategorija na marginama društva, motiv je da se više od 40 organizacija umreže u jednu – “Moje pravo”, putem koje će se boriti za prava koja zaslužuju i koja ih prema svim medunarodnim konvencijama sljeduju.

Roditelji osoba s invaliditetom kažu da su nezadovoljni odnosom nadležnih, koji ih dodatno diskiminišu nedostatkom razumijevanja i volje da njihov položaj u društvu poprave. I to ne samo putem socijalnih davanja, koja su, kako kažu, nedovoljna, nego i na svaki mogući način koji bi ovoj kategoriji olakšao svakodnevnicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare