U Sarajevu održan Diplomatski zimski bazar

Vijesti 03. dec 202218:20 1 komentar

U Sarajevu je održan Diplomatski zimski bazar u organizaciji diplomatske zajednica u BiH.Na štandovima su se našli razni egzotični, strani i domaći proizvodi, a organizirane su prezentacije i aukcija. Bazar je zabilježio odličnu posjetu, a sav prikupljeni prihod namijenjen je djeci i mladima u potrebi širom zemlje.

Više od 40 ambasada i međunarodnih organizacija, sa 4 škole, ove godine je okupilo više stotina građana Bosne i Hercegovine u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu, na Diplomatskom zimskog bazaru. Pripremili su razne aktivnosti za posjetioce, a sve to sa humanitarnim predznakom.

“Ovaj događaj je veoma važan za ambasadu Švedske, da pružimo podršku i pomoć za prikupljanje novca za zimski diplomatski bazar. Ove dvije godine to nije bilo moguće ovo je posebna prilika sretni smo što je mnogo ljudi došlo i što možemo predstaviti i dočarati švedsku i božićne specijalitete”, kaže Pia Popovski, savjetnica za konzularne poslove u ambasadi Švedske.

“Ono što smo htjeli uraditi jeste ponuditi bosanskoj publici određene alžirske specijalitete. Imali smo slatkog, slanog, ljutog, bilo je za svačijih okusa”, kaže Amina Osmanbegović, prevodilac i asistentica alžirske ambasade.

“Na ovom štandu imamo pakistansku hranu, kao što je biryani, samosa, shami kebab, chana chaat”, kaže Akhtar Jamil Rao, ambasador Pakistana.

Sa osmijehom na licu, raspoloženi i susretljivi, izlagači su ponudili egzotične, domaće i strane proizvode i razne poklone za nadolazeće praznike, a posjetioci su bili i te kako zadovoljni organizacijom.

“Odlično, super organizovano, jako puno različitih stvari za vidjet, različitih kultura, tako da, nedostajalo je u godinama korone ovakav event.”

“Prelijepo je, mi smo iz Tuzle, “Snaga žene” i mi imamo svoj štand, super je, odlično je.”

“Događaj je vrlo lijep. Preporučujem svima da dođu iduće godine.”

Protekle dvije godine Diplomatski zimski bazar održavao se u online formatu, a ove godine, međunarodna zajednica i posjetioci okupili su se na jednom mjestu. Pored kulturnih i kulinarskih specijaliteta koje su prezentovali, upriličena je i aukcija organizacije Pomozi.ba. A naravno, ni najmladjim posjetiocima nije manjkalo razonode. Organizatori su mislili na sve i to sa jednim plemenitim ciljem, prikupljanje finansijskih sredstava za djecu i omladinu u stanju potrebe u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare