U Sarajevu premijerno prikazan film ‘Kvale’: Karirani svijet Nisveta Džanke

Vijesti 08. jul 202313:42 0 komentara
N1

U prepunoj sali Kina Bosna sinoć je u okviru Festivala Baščaršijske noći u Sarajevu premijerno prikazan dokumentarni film 'Kvale' o životu Nisveta Džanke.

“Sudbina je htjela da to bude film o Džanki”, kazao je sjetno Jasmin Duraković, koji je zajedno sa njim radio u medijima.

Za Džanku kaže da je imao nepravaziđen talenat i da su to ljudi prepoznali.

“Kad se kamera upali, on je imao svoju spontanost, znao je prići ljudima”, istaknuo je Duraković.

Ivana Vasilina, direktorica FIST produkcije, obratila se sinoć kratko publici, rekavši: “Ukoliko ovaj film proizvode 10 deka vaše emocije – dobro je”.

Fikret Džanko je kroz film ispričao i otkud čuvena karirana košulja po kojoj njegovog brata Kvaleta (op.a. nadimak Nisveta Džanke) mnogi i pamte.

“Kad je vidio na izlogu u Danskoj, Džanko je rekao ‘malo je pogolema’, ali kupio je. Koštala je tek 20 kruna. Zimski je period bio, a ona je bila futrovana”, prisjetio se Nisvetov brat.

Film čiji je autor Bojan Filipović, a koji je rađen u produkciji FIST, govori o životu legendarnog bh. novinara i voditelja tv serijala „Pozitivna geografija“. Priča o ovoj karizmatičnoj ličnosti počinje u Tuzli, gdje se rodio i umro.

N1

U cjelini, ovaj dokumentarni film bi trebao da obuhvati kompletan njegov životni put i stvaralaštvo. Njegova karirana košulja kao da se srodila s njim prateći ga kroz naraciju iz epizode u epizodu.

O njegovim počecima u dokumentarnom filmu govore prijatelji iz školskih i studentskih dana. Dijelovi iz epizoda „Pozitivne geografije“ dodatno obogaćuju priču i prisustvo njegovog bića u kreiranju ovog popularnog video putopisa koji nas vodi kroz život priznatog bh. novinara koji je bio orginalan u svakom smislu.

Nisvet Džanko, podsjećanja radi, bio je televizijski voditelj i kreator “Pozitivne geografije”, a umro je prije 11 godina nakon neuspjele transplatacije jetre. Između ostalog, bio je dobitnik nagrade “Novinar godine 2011.”, priznanja koje dodjeljuje Društvo novinara Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!