U Sarajevu prvi put dodijeljena stipendija Arman Soldin: “O njegovom životu ćemo slati poruke budućim studentima”

Kultura 22. aug 202413:23 0 komentara
F.Z./N1

U okviru Sarajevo film festivala, danas je u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina uručena stipendija “Arman Soldin”. Dobitnica stipendije je Nejla Mulić za film Žene BiH.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
Novinar Sulejman Soldin, otac Armana Soldina (F.Z./N1)
François Delmas, ambasador Francuske u BiH (F.Z./N1)
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
Jovan Marjanović (F.Z./N1)
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Stipendija je osnovna u znak sjećanja na bh/francuskog novinara Armana Soldina koji je poginuo u maju 2023.godine izvještavajući sa ukrajinskog ratišta.

Prije dodjele stipendije, prisutnima je prikazan video koji pokazuje dio materijala koji je Arman Soldin snimio tokom izvještavanja sa ukrajinskog ratišta.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović emotivno se obratio prisutnima rekavši da se stipendijom nastoji očuvati sjećanje na Armana Soldina:

“Istovremeno je tužno, ali i veliko zadovoljstvo da smo se uspjeli okupiti danas ovim povodom. Armanov život, kao neko ko je radio sa nama, je nešto sto želimo proslaviti i o čemu želimo poslati poruku budućim studentima Akademije scenskih umjetnosti, da je ovakav angažman bitan. Ovo su bitne stvari, kao takve moramo ih podržati. Nadamo se da će ova nagrada biti upravo podsticaj vama koji studirate i bavite se televizijskom produkcijom. Ovo će nas podsjećati na to sto je Arman radio”, dodao je Marjanović.

Arman Soldin je bio nekadašnji student magistarskih studija Odsjeka za produkciju i menadžment na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Cilj stipendije je podstaći studente koji se bave temama socijalne pravde i društvenog angažmana, u skladu sa vrijednostima koje je zastupao Soldin.

Stipendija se dodjeljuje u organizaciji Obala Art Centra, Ambasade Francuske u BiH, Francuskog instituta u BiHi Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!