U Sarajevu u toku sastanak lidera opozicije

Vijesti 11. okt 202213:15 0 komentara
F.Z./N1

Sastanak lidera opozicije u Federaciji BiH, na kojem bi se trebalo razgovarati o implementaciji izbornih rezultata nakon Općih izbora u BiH, počeo je danas u Sarajevu.

Sastanak je sazvao predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, a bit će održan u prostorijama te partije.

Radi se o strankama koje su podržale zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je pobijedio u izbornoj trci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Sastanku prisustvuju predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, predsjednik BHI-KF Fuad Kasumović, iz Za nove generacije Damir Marjanović, predsjednik Naše stranke Edin Forto. Na sastanku su ispred PDA prisutni predsjednica Elzina Pirić te Mirsad Kukić.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH koji je i organizator sastanka za Anadoliju je rekao da radi o okupljanje predsjednika stranaka na kojem žele da se zahvale na podršci za kandidaturu Denisu Bećiroviću za člana Predsjedništva BiH i da se vidi kakva su razmišljanja.

“Nema tu nikakvih odluka danas. Za to trebaju odluke organa. Ali, i priča oko Bećirovića je pošla tako što smo prvo sjeli i dogovorili hoćemo li krenuti u tu priču. Tako da evo ništa se spektakularno neće desiti, ali važno je da razgovori otpočnu”, naveo je Nikšić.

Istakao je da su na sastanak pozvani predsjednici onih stranaka koje su prešle izborni prag na bilo kojem nivou vlasti ili imaju šansu da ga peđu do kraja brojanja glasova i utvrđivanja rezultata općih izbora.

“Nismo širili dalje tu priču, za sada”, naglasio je Nikšić.

F.Z./N1

Predsjednik SDP-a BiH dao je i pojašnjenje o tome da li će stranke opozicije prvo pokušati uspostaviti vlast u kantonima gdje je to moguće ili će taj proces ići paralelno s uspostavom vlasti na federalnom i nivou Bosne i Hercegovine.

“Nemamo nikakav načelan dogovor. Tek ćemo sjesti i vidjeti o idejama šta je to i gdje je to moguće. Još uvijek nisu konačni rezultati općih izbora, moguće su promjene oko broja mandata do kraja utvrđivanja izbornih rezultata. Kada to bude definitivno znat ćemo na čemu smo. U načelu danas ćemo pričati šta bi bila ideja”, rekao je Nikšić.

Govorio je i o tome da li je moguće da SDP BiH bude dio neke koalicije koju bi predvodila SDA.

“Nije ni razmatrana ta opcija. SDP BiH je ozbiljna politička partija i nastupom smo pokazali u okviru projekta ‘Trojka’ šta se može i kako se može. Imamo sada tu odgovornost kao najjača politička partija u opozicionom bloku da probamo biti integrativni faktor i okupiti što više opozicionih političkih partija. Šta će na kraju biti rezultat, odnosno šta će biti interes drugih političkih partija, a na kraju šta će biti interes SDP-a BiH vidjet ćemo. Konačne odluke se donose na organima. Sada razgovaramo o onome što su opcije na stolu”, poručio je Nikšić.

Nermin Ogrešević (F.Z./N1)
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!