U Skupštini KS opet cirkus

Vijesti 22. okt 202118:51 1 komentar
N1

Kanton Sarajevo dobio je novu ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Aleksandra Nikolić, četvrta je na toj poziciji u ovom izbornom ciklusu. Imenovanju je prethodila burna rasprava, koja se nastavila i na skupštinskim hodnicima. Sjednica je prekinuta napuštanjem zastupnika SDA.

U Skupštini KS opet cirkus. Iako je imenovanje nove ministrice trebalo biti prioritet, ostalo je u sjeni predstave za javnost bivših i sadašnjih SDA-ovaca. Okršaj Zahiragića i Mekića u hodniku, prenesen je i u skupštinske klupe.

Prije nekoliko minuta kolega Amel Mekić mi je opsovao mater i prijetio da će opaliti štocem“, izjavio je Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini KS (SDA).

Zloupotrebljavate mikrofon, ne dozvoljavam da radite to. Pitanja i incijative izvolite!“, kazao je Okerić.

Mekić tvrdi da svom kolegi nije psovao i prijetio, dok se Zahiragić u svom statusu na Facebooku poziva na svjedoke incidenta:

Tome je predhodila neformalna rasprava između mene i Konakovića, koji je u raspravi izgubio živce i počeo mi se unositi u facu. Nakon što je Mekić eskalirao, Konaković ga je iznio što je zabilježeno na kamerama u hodniku“.

I imenovanju ministrice prethodila je burna rasprava. Premijer Edin Forto ukratko je predstavio novu ministricu i poredao prioritete u radu ovog resora. Zakon o visokom obrazovanju, povećanje budžeta za naučno-istraživačke radove s tri na pet miliona KM i okončanje procesa integracije UNSA. Iako je predsjedavajući Okerić najavio mogućnost postavljanja pitanja, nakon kratkog uvoda prešlo se na diskusiju. Opozicija je burno reagovala.

Nažalost, greške onih zbog kojih već 30 godina ispaštamo sada svi mi sa svojom djecom. Sve je to kulminiralo do tog maksimuma da imamo toliko problema pa čak što želite pripisati kao neuspjeh ove Vlade i ove većine da su se mijenjali ministri i ministrice ima dodatnu težinu izazvanu neodgovornom vlasti toliki niz godina“, rekla je Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini KS (Naša stranka).

Prvo ovdje u ovom kantonu niko ne vodi 30 godina, a ako ste ciljali na SDA, ona nije bila ni pola od tog perioda, a od tog pola perioda, onaj koji je predstavljao politiku SDA danas vas vodi. Danas vam je šef cijele ove parade“, istakao je Mahir Dević, zastupnik u Skupštini KS (SDA).

Zaista sam se ponadao da ćemo moći danas na jedan civiliziran i primjeren način da ispratimo i ovaj čin imenovanja predložene ministrice visokog obrazovanja, međutim opet još jedno moje razočarenje. Jako sam upoznat sa ambijentom i atmosferom koji bi se trebali događati čak i oni koji su htjeli da se predstave ovdje kako gase požar, činili su to benzinom“, kazao je Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini KS (SBB).

Zastupnici SDA su napustili sjednicu Skuštine KS koja je nakon toga i prekinuta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare