U subotu obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u Bradini

Vijesti 24. maj 202413:32 0 komentara
CNA

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini kod Konjica u subotu, 25. maja, bit će obilježene 32 godine od stradanja srpskog stanovništva u ovom selu. Prije 32 godine u tom mjestu pored Konjica ubijeno je 48 srpskih civila, veliki broj je protjeran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.

Sutra će u Bradini u Crkvi u 10.00 sati biti služena liturgija, a potom i pomen svim stradalim, te položeno cvijeće na spomen-obilježje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je povodom obilježavanja godišnjice da je za dva dana ubijeno više desetina Srba, dok je njih nekoliko stotina odvedeno u logore Musala i Čelebići.

“Stanovništvo je ubijano na najbrutalnije načine, na kućnom pragu, i mlado i staro. Za samo dva dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, ubijeno je 48 civila, dok je u logorima Čelebići i Musala bilo zatočeno 330 civila koji su na najsvirepiji način mučeni, a njih 22 logoraša je umrlo u najstrašnijim mukama. Svega nekoliko desetina slabo naoružanih muškaraca nije moglo da pruži otpor i odbrani Bradinu u ovom brutalnom napadu, pa je selo u potpunosti spaljeno i uništeno, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, sagrađena 1938. godine, zapaljena i srušena”, izjavio je za Srnu dodajući da je Bradina danas natopljena krvlju članova porodica Gligorević, Žuža, Živak, Kuljanin, Vujičić… i brojnih drugi.

U Sudu Bosne i Hercegovine za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, a koji obuhvataju i Bradinu, sudi se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!