Nastavlja se suđenje Selmi Cikotiću

Vijesti 28. feb 202308:46 0 komentara
F.Z./N1

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću optuženom za zloupotrebu položaja, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, najavljeno je iz ove pravosudne institucije.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 14. februara, svjedok Tužilaštva Jelena Kovačević rekla je da je Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ izvršila provjere nakon zaprimljene anonimne prijave, te sačinila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Ona je ispričala da je SIPA, u kojoj je zaposlena od 2007. godine, zaprimila dvije anonimne prijave 2012. godine koje su se odnosile na višak i manjak naoružanja u kasarnama BiH, nakon čega je otvoren predmet.

Optužnica tereti Cikotića da je od 2009. do 2011. godine zloupotrijebio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao firmi “Skaut” na štetu Ministarstva odbrane, kojim je tada rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

Cikotić je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, navodi se u optužnici.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na internet stranici Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!