U susjedstvo stigli Eris i Forniks – novi podsojevi koronavirusa

Vijesti 04. sep 202310:40 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

U Crnu Goru stigli su novi sojevi koronavirusa - Eris i Forniks, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku potvrdile prve slučajeve infekcije podsojevima EG.5.1 i FL1.5.1

„Obavještavamo javnost da su laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdile prve slučajeve infekcije izazvane podsojevima EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1 (tzv. Forniks), potomcima Omikron varijante SARS-CoV-2 virusa. Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana pojava mutiranih podsojeva Omikrona“, naveli su iz Instituta.

U Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji bilježi se porast oboljevanja od EG.5 i za očekivati je, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, da on u narednom periodu postane dominantan i u Crnoj Gori.

Kod podsojeva EG.5.1 i FL1.5.1 desila se mutacija na spajk proteinu, odnosno dijelu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćeliju, te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu da izbjegnu imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i uslovi pojačanu transmisiju (dovesti do rasta u broju oboljelih).

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podsojevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa, piše Dan.

Dijagnostički testovi, koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa.

„Do trenutka objavljivanja ovog saopštenja nema dokaza koji idu u prilog tome da novi podsojevi daju značajne promjene u težini kliničke slike, odnosno nema dokaza koji idu u prilog tome da ova dva podsoja virusa mogu da uzrokuju pojavu ozbiljnijih formi bolesti ili povećanje smrtnosti kod inficiranih lica u odnosu na one koje su izazivale njihove skorije (prethodne) varijante“, dodali su u saopštenju.

Apeluju na građane da poštuju trenutno važeće mjere za zaštitu zdravlja od SARS-CoV-2 virusa (posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječije zaštite, kao i obavezu lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mera) je i dalje na snazi kao jaka preporuka.

Stoga, Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavlja kontinuirano da prati situaciju vezano za pojavu novih podsojeva koronavirusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost i predlagati mjere za očuvanje zdravlja populacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad