“U susret proljeću 2023”: Brojni gosti na manifestaciji u Zenici

Vijesti 18. mar 202317:55 0 komentara

Simbolično, 18. marta, u Zenici se održava 18. tradicionalna manifestacija “U susret proljeću 2023” koju organizuje Savez izviđača Grada Zenica. Okupljeno je više od 300 djece i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore.

Od Zenice, preko Sarajeva, Mostara, Banjaluke, do Podgorice i Nikšića. Nastavljena je tradicija odgajanja generacije mladih ljudi, u duhu zajedništva i timskog rada.

“Mi smo u decembru prošle godine proslavili 70 godina postojanja izviđača Grada Zenica. Nije se puno toga promijenilo. Možda je ovo takmičenje jedno od specifičnijih zbog ekologije koju promovišemo”, kazao je Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Zenica.

Dok se stariji prisjećaju mladosti koju su obilježile ove aktivnosti, mlađi je baštine danas.

“Izviđačima se bavim godinu dana. Iako je to, naizgled, kratko, veoma je važno, jer za ovih nepunih godinu dana naučio sam mnogo toga. Drugačija je priča od svega ostalog u čemu sam do sada učestvovao”, istakao je Bogdan Begović, izviđač iz Podgorice.

Koliko su, međutim, aktivnosti izviđača privlačne mlađoj generaciji?

“U početku, nije im to baš blisko, ali prvi put kad se pojave na nekoj izviđačkoj akciji poseban je osjećaj, mogu da dožive pravi doživljaj samih izviđača”, navela je Sara Krpuljević, izviđačica iz Podgorice.

A u eri interneta i društvenih mreža, vraćanje kreativnog izražaja i savladavanje životnih vještina pokazalo se potrebnijim više nego ikada.

“Imat ćemo test prve pomoći, test izviđaštva, imaćemo čvorologiju i ekologiju”, dodala je Katarina Kasalović, izviđačica iz Banjaluke.

Da je ovo najveći pokret za mlade u svijetu pokazuje i zanimljiv podatak da je trenutnih oko 300 izviđača samo dio njih 58 miliona širom svijeta.

“Ima nas dosta, barem tri odreda. Mislim da je važno biti izviđač, jer naučimo svašta, orijentisati se u prirodi i slične stvari koje ne bismo znali, inače”, naglasila je Ajla Vele, izviđačica iz Mostara.

No, zanimljivo je da se ovakve aktivnosti manje njeguju u većim gradovima, pa i glavnom, na šta upućuju mladi izviđači iz Sarajeva.

“Kako je veći grad, možda je nekako brži život. Nemaju svi minutU za opuštanje u prirodi, dok je u Zenici sve drugačije i lično malo draže”, smatra Ida Kahrimanović, izviđačica iz Sarajeva.

“Biti izviđač za mene znači da cijeli život tome posvetim i da, šta god da izviđač nosi sa sobom, da ja to želim da budem”, mišljenja je Fatma Kadić, izviđačica iz Sarajeva.

Ove godine prvi put u BiH prezentovana je kategorija vrtićke grupe izviđača.

“Samo u BiH ima 3.000 izviđača, više od 28 udruženja, tako da je to jedna divna priča koja iz godine u godinu raste”, dodao je Denis Samardžić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenica.

A sunce i proljetne temperature samo su upotpunili druženje.

Ove godine susreti i takmičenja će se odvijati tokom cijelog dana na različitim lokacijama u gradu i obuhvatit će 18. Izviđačko ekološko takmičenje sa prijavljenih 47 ekipa, kao i 1. Izviđački streličarski kup u kome će učestvovati 18 takmičara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!