Počeo sastanak u Banjaluci, o pitanju državne imovine vlast u RS i SDS zajedno

Vijesti 21. apr 202314:47 2 komentara
N1/Arhiv

U Banjaluci je počeo sastanak o zauzimanju jedinstvenog stava o državnoj imovini. Domaćin je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a uz stranke vladajuće većine sastanku prisustvuje i SDS.

Nakon jedinstvenog stava lidera stranaka “probosanskog bloka” o pitanju državne imovine, očekuje se da lideri u Banjaluci danas usaglase odgovor. Dodik je još juče najavio u kom bi pravcu mogao ići.

“Ja ću ponuditi jedan dokument koji će ići za tim da se sve političke partije u RS objedine oko neophodnog stepena samostalnosti u okviru BiH, predviđene dejtonom. Da se odbace svi akti koji nisu predviđeni Ustavom”, rekao je on.

Ekipa N1 zabilježila je ko sve prisustvuje sastanku.

Njegovom pozivu nisu se odazvali iz PDP i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića. PDP je sporna lokacija, jer smatraju da o ovom pitanju trebaju razgovarati u Narodnoj skupštini, a ni Dodika, prema ranijim stranačkim odlukama ne priznaju kao legalno izabranog predsjednika Republike Srpske, s obzirom na tvrdnju da su izbori pokradeni. S druge strane Lideru liste za pravdu i red Nebojši Vukanović sporan je i domaćin, a stava je i da je kriza vještački izazvana.

PDP odgovorio Dodiku: Neće u Palatu, o imovini u NSRS

S druge strane, uprkos Dodikovim namjerama o zajedničkoj izjavi, lider SDS Milan Miličević ranije je izjavio da u Palati nema namjeru ništa da potpiše, navodeći da bi o svemu posljednju trebala da ima Narodna skupština Republike Srpske.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1/Arhiv

Uprkos neslaganjima o sastanku, i vlast i opozicija u Republici Sroskoj jedinstveni su o putanju državne imovine koja je i prema jednima i prema drugima riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

S druge strane i lideri stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine i “probosanskog bloka” jedinstveni su u tvrdnji da o pitanju državne imovine nema pregovora i da je Bosna i Hercegovina ta koja je titular. Tako su u dokumentu koji su uz članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića potpisali i Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Dino Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH), naglasili kako su odlukama Ustavnog suda zauzeti konačni i obavezujući pravni stavovi da je država BiH nasljednik državne imovine (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji.

Bećirović, Izetbegović, Konaković i drugi složni: Državna imovina iznad svega

Uz to navedeno je i kako u opisu državne imovine, koji je dao Ustavni sud BiH, jasno stoji da državna imovina ne podrazumijeva samo skup nekretnina koje služe javnoj vlasti da može izvršavati svoje nadležnosti, nego je državna imovina i “javno dobro” (morska voda, morsko dno, riječna voda, riječna korita, jezera, planine i druga prirodna bogatstva, javna i prometna mreža, prometna infrastruktura), koje prioritetno služe svim ljudima u državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare