U toku sjednica nadležne federalne Komisije: Hoće li Vukoja dobiti zeleno svjetlo za sudiju Ustavnog suda BiH

Vijesti 20. maj 202412:10 0 komentara
F.Z. / N1

U toku je sjednica Komisije za izbor i imenovanje, Predstavničkog doma federalnog parlamenta.

Nekoliko je tačaka, od kojih su najvažnije: izbor i imenovanje Marina Vukoje na mjesto sudije Ustavnog suda BiH i Dragana Miokovića na poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH. Tokom rasprave, Eldar Čomor, član Komisije iz SDA rekao da je ovu raspravu čekao 14 mjeseci.

“Ova Komisija je političko tijelo koje vodi kolega Mladen Bošković. (…) Struka se podijelila prilikom bodovanja kandidata. Laž je da je struka izabrala i bodovala Vukoju kao prvorangiranog, nego je to uradila politika”, kritikuje Čomor.

Dragan Mioković, član Komisije iz Naše stranke, referišući se na Čomora, rekao je da izbor sudije jeste politička odluka jer kompletnu proceduru provodi Komisija za izbor i imenovanje, a potvrđuje Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

“Dragan Mioković, a posebno Naša stranka, nema nijedan razlog da se krije iza, ne znam čega. Odgovorno tvrdim: ja sam sam, duplo više od svih vas skupa, javno iznio stav da smo posumnjali da je procedura kontaminirana. Što se mene tiče, procedura izbora sudije Ustavnog suda provedena je na način kako propisuje ova odluka. Klub Naše stranke će glasati za Marina Vukoju, za sudiju Ustavnog suda”, istakao je Mioković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!