U trećoj deceniji 21. vijeka, grad Visoko bi trebao riješiti vodosnabdijevanje

Vijesti 29. maj 202308:47 0 komentara

U trećoj deceniji 21. vijeka, grad Visoko bi trebao konačno riješiti pitanje vodosnabdijevanja. Potpisan je ugovor sa EBRD-om težak milion eura, a plan je da se ovim sredstvima provede gradski vodovod do tri sela, i oko 4.000 stanovnika koji nemaju riješeno ovo osnovno pitanje. Posjetili smo jedno od tih sela, kažu, čitav život nose i dovoze vodu, a pokušaj da sami riješe pitanje je propao.

Podvinje, idilično visočko selo. Život je ovdje lijep, kažu mještani. No sve bi bilo mnogo bolje kada bi umjesto iz buradi, voda tekla iz gradskog vodovoda.

Ispred jedne od kuća zatičemo Salema Genjca – upravo je na prikolici dovezao vodu za stoku. Šali se, ovom prevoznom sredstvu trebao bi podići spomenik.

“Dvadeset godina ona voza vodu, između ostalog, iz Visokog iz asfaltgradnje, sada kada sam u penziju otišao iz komšiluka. Kada naiđe sušni period onda odem na Poriječane. Odem u firmu ujutro i kada se vraćam povezem vodu”, kaže Salem.

Većina kuća, pa tako i Salemova ima bunar. Neki od mještana su pravili male, za par kuća dovoljne rezervoare. Bunarska voda nije za piće.

“Imamo tehničku vodu, za kupanje, a za piće vodu donosimo, donesem od komšije, od rođaka, malo odem na Capariš. Cijeli život vozim vodu, dok je majka bila živa dovlačili smo vodu. Ovdje je jedna stubla bila, tako smo donosili u kanticama dok sam manji bio pa kolica, pa to je tako teklo, pa sada imamo prikolicu”, ističe mještanin Podvinja.

Sudbinu ovog domaćinstva dijele mnoga na području Visokog. No ukoliko se milion eura od EBRD-a utroši kako je planirano, Salem i njegove komšije bi zaista mogle podići spomenik prikolici za vodu.

“Tu su obuhvaćene tri mjesene zajednice, MZ Poriječani, Srhinje i Vratnica, to je otprilike negdje oko 4.000 stanovnika. Taj dio nemamo pokriven direktnim vodosnabdijevanjem iz našeg kapaciteta, našeg Vrutka”, pojašnjava Almir Hadžialić, direktor JKP “Visoko”.

Posljednju deceniju na pitanje vodosnabdijevanja iz različitih izvora izdvojeno je više od deset miliona KM, sa dodatnih milion eura, trebalo bi biti rješeno. U Poriječanima živi i gradonačelnik, koji kaže da dobro razumije problem.

“Čim sredstva budu operativna, mi možemo raspisati tender i onda je to procedura koja je zakonska, može da traje, a to nije do nas. Najvažnije je da su sredstva odobrena”, kaže Mirza Ganić, gradonačelnik Visokog.

Ranije su mještani pokušavali sami riješiti problem, no bezuspješno. Sada je plan da se priključe na glavni gradski vodovod.

“Bio je kod nas pokrenut vodovod na nivou mjesne zajednice, u Prihovu, jedan dio se radova završio. Napravljena je crpna stanica. Ali na tome je stalo pošto nisu bili riješeni imovinsko pravno odnosi oko njive. Mi smo dali, čini mi se prvo 6.00 KM, kasnije smo davali po 150 KM, da se nešto završi, ali od toga nema ništa”, dodaje Salem.

To što Genjci nisu prikopčani na gradski vodovod ne znači da nemaju vode. Kada nema vode na česmi, uvijek ima vode u kanisterima koje dovezu kako bi zadovoljili sve svoje potrebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!