U USK-u epidemiološka situacija pogoršana, u opticaju različiti virusi

Vijesti 13. jan 202312:35 0 komentara
FENA

Epidemiološka situacija na području Unsko-sanskog kantona pogoršana je nakon novogodišnjih praznika te se tokom proteklih sedmicu dana u zdravstvene ustanove u tom kantonu javio veliki broj pacijenata koji su zbog virusne infekcije imali respiratorne poteškoće, te su pomoć zatražili u hitnoj službi.

– To su većinom prehlada, gripa i koronavirus koji je blaži ali je još uvijek tu. To su blaži simptomi, nema više teške kliničke slike. Zbog toga smo sada i pretrpani – kaže ljekar u Hitnoj službi Doma zdravlja Bihać dr. Aladin Altić.

U opticaju je nekoliko vrsta virusa od sezonske gripe influence, parainfluence i koronavirusa, do adeno virusa, reno i entero virusa.

Trenutno je mnogo virusa u opticaju i ove kliničke slike koje imamo kod pacijenata koji se javljaju uzrokovane su upravo ovim virusima. Zavisno od virulentnosti samog patogena, odnosno uzročnika i naravno imuniteta osobe koja je pogođena, imamo i kliničku sliku koja može biti blaža i obično su to blaže kliničke slike, ali imamo i pacijente s težim kliničkim slikama – kazala je Feni direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK-a Zarina Mulabdić.

U proteklih sedmicu dana velik broj građana javljao se u porodičnu medicinu Doma zdravlja Bihać. Uglavnom su to simptomi visoke temperature, dijareje, grlobolje, gnojne angine i malaksalost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!