U ZDK počela vakcinacija medijskih radnika, u KS nisu na listi prioriteta

Vijesti 19. maj 202113:24 > 13:29 0 komentara
Institu za zdravlje i sigurnost hrane ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv koronavirusa, odobrio je, kao četvrtu prioritetnu skupinu, vakcinaciju i novinara te medijskih radnika iz tog kantona. Oni su danas primili prvu dozu vakcine Pfizer.

Vlasti u ZDK su prihvatile zahtjev udruženja Društva novinara BiH i BH novinari, te su danas omogućili vakcinaciju 105 osoba iz tog sektora. Naredne će sedmice prvu dozu vakcine primiti još oko 25 medijskih radnika.

“Prema planu vakcinacije FBiH, kantonima je prepušteno da ocijene koje su ostale kategorije koje prioritetno treba uključiti u vakcinaciju. Naš krizni štab smatrao je da medijski radnici spadaju u rizičnu grupu, s obzirom na to da su svo vrijeme, uslovno rečeno, na prvoj liniji. U kontaktu su sa svim onima koji, potencijalno, mogu biti bolesni. Na kraju krajeva, sve informacije, odnosno podaci koje imamo o broju pozitivnih medijskih radnika na Covid-19, u toku dosadašnjeg perioda, daje za pravo Kriznom štabu ZDK da donese takvu odluku”,  istakao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, koji je i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Vakcinacija u institutu i domovima zdravlja

Zenički su novinari vakcine primili u prostoru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, dok su u ostalim gradovima i općinama vakcinisani u lokalnim domovima zdravlja.

Zenički član Upravnog odbora Društva novinara BiH, Mirza Dajić, i članica Upravnog odbora BH novinari, Velida Kulenović, zahvalni su Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK, na čelu s ministrom Adnanom Jupićem, koji su, kao jedini kanton u FBiH, prepoznali važnost vakcinacije medijskih radnika.

“Podsjetio bih da je ministar Jupić ocijenio kako su medijski radnici, nakon zdravstvenih radnika, najugroženiji javni radnici u toku obavljanja svog, redovnog posla. Zahvalni smo što su u ZDK-u prepoznali važnost i doprinos novinara, koji su bez prestanka radili u toku pandemije te blagovremeno informirali javnost o svim važnim podacima”, kazao je Dajić.

On je izrazio nadu da će i ostali kantoni slijediti, pozitivan primjer ZDK-a te da će „naše kolege dobiti priliku da se vakcinišu te zaštite“.

Podsjetimo, i medijski radnici bh. entiteta RS su stavljeni na listu prioriteta za vakcinaciju. S druge strane, u Kantonu Sarajevu, medijski radnici nisu stavljeni ni na listu prioriteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!