Učenici iz Liplja sjeli u školske klupe, ali borba protiv diskriminacije traje

Vijesti 08. sep 202119:35 0 komentara

Da je diskriminacija postala svakodnevnica u bh. društvu svjedoči primjer djece iz Liplja kod Zvornika, koji su konačno sjeli u školske klupe. No, njihov problem još nije riješen, a stižu i novi problemi. Roditelji se žale da su im djeca dužna učestovati i u aktivnostima na temu Dan srpskog jedinstva.

Iako je nova školska godina počela ranije, za učenike iz Liplja danas je prvi dan u školskim klupama. Vidno sretni. I oduševljeni aktivnostima koje su radili. Posebno jedini dječak prvačić.

“Bojali smo, crtali, prepisivali smo sa table zadatke, radili matematiku malo, brojali”, ispričao nam je prvačić.

No, borba ovim ne prestaje, poručuju roditelji učenika iz Liplja. Iako iz nadležnog entitetskog ministarstva tvrde kako je upis naziva predmeta maternjeg jezika u pedagošku dokumentaciju usklađen sa zakonskim propisima Republike Srpske, na zahtjevu da se njihovoj djeci omogući izučavanje maternjeg jezika, kažu, istrajat će.

“Imamo presudu iz juna mjeseca Ustavnog suda BiH koji je dao preporuku Ustavnom sudu RS da poništi donesenu odluku, a na štetu djece učenika u RS, a po pitanju djece Konjević polja. Ministrica je kazala javno da ona nije dobila to službeno”, kazao je Husein Sačević, roditelj učenika iz Liplja.

“Oni da rade po Ustavu napisali bi nam napismeno, znači oni za ovo vrijeme nisu nam nikad odgovorili šta rade, a mi samo to i tražimo, jer na osnovu toga ja mogu da tužim imenom i prezimenom ko diskriminiše – oni se sada kriju”, dodao je Muharem Sinanović, roditelj bivših učenika iz Liplja.

A na ovu već viđenu diskriminaciju, sada se, poručuju roditelji, djeci bošnjačke nacionalnosti pokušava nametnuti i srpsko jedinstvo, kao obavezna edukacija u okviru nastavnog plana i programa.

Roditelji učenika iz Liplja diskriminirajućom smatraju i saopćenje Pedagoškog zavoda RS da će sva djeca, koja pohađaju nastavu u RS biti dužna učestvovati u aktivnostima vezanim za 15. septembar, kada se u ovom bh. entitetu obilježava zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Roditelji poručuju – naša djeca 15. septembra, neće učestvovati u nastavi.

No, u međuvremenu stiže demantij iz resornog ministarstva – djeca koja ne žele, nisu dužna učestvovati u aktivnostima vezanim za ovaj praznik.

“Prisustvo času i planiranim aktivnostima nije obavezno i organizuje se samo za zainteresovane učenike”, naveli su iz ministarstva prosvjete i kulture RS.

“Po instrukciji koju je uputio Pedagoški zavod, ne kaže se da je to neobavezno, već se na kraju instrukcije upozoravaju i pozivaju oni kojima je upućena instrukcija, da dostave video uratke, pisane zapise o tome šta je poduzeto na ovom planu”, naglasio je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Roditelji učenika iz Liplja nadaju se da će do rješenja doći naredne sedmice, kada su na sastanak pozvali predstavnike resornog ministarstva, ali i svih institucija koje bi se mogle uključiti u rješavanje ovog problema, poput OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!