Učesnici projekta “Pet dana bez ekrana” u Mostaru: “Razvijamo društveni život i posvećujemo više pažnje jedni drugima”

Vijesti 26. jun 202419:11 0 komentara
N1 BiH

Narodna biblioteka Mostar u saradnji sa Nastavničkim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić i Yunus Emre Institutom i ove godine nastavlja projekat "Pet dana bez ekrana". Projekat polazi od pretpostavke da je problematika pretjeranog korištenja i zavisnosti o medijima kod djece i mladih već toliko uznapredovala da im je nužno pomoći metodama, aktivnostima i načinima koji podstiču zanimanja mladih i djece.

Umjesto vremena provedenog uz telefon, učenici su se pet dana se posvetili zabavi, igri, druženju, kao i edukaciji i upoznavanju kulturne baštine.

“Djeca bez ekrana su, po mom mišljenju i viđenju dosad, puno bolja djeca nego sa ekranom. Jako su društvena, jako su spremni da preuzmu akciju za mnoge stvavri, da naprave i kreiraju sebi sadržaj koji će biti zabavan i s kojima će biti zadovoljni i sretni, također su takmičarski nastrojeni”, kaže učesnik, Jusuf Mičijević.

Učesnica Lamija Avdić smatra da je ovakav projekat dobro došao.

“Možemo da naučimo da postoji život bez ekrana i puno više razvijamo naš društveni život i posvećujemo više pažnje jedni drugima”, dodaje.

Prošlogodišnji učesnici polaznici su i prvog ovogodišnjeg kampa. Stoga se da zaključiti da su svjesni korisnosti ovakvih projekata.

“Ovo svake godine dobro dođe, da se podsjetimo da u životu ne moramo uvijek samo držati telefon i da ga ne moramo ponijeti na svaki izlazak. Dobro dođe da budemo 5 dana malo bez njega. Mnogo smo društveniji bez ekrana. Imamo mnog stvari koje možemo raditi tokom dana, a ne samo biti na telefonu. Da se možemo upoznavati, saznajemo novo jedni o drugima”, kaže učesnica Nađa Pajić.

N1 BiH

Ljetni rasust izazov je i roditeljima – na koji način animirati djecu da manje vremena provode pred ekranom telefona, laptopa ili TV-a.

“Cijenimo da jedino u saradnji sa roditeljima možemo pomoći neke efekte kada je u pitanju ekranizam kod djece. Iz tog razgola mi završnu radionicu na svakom kampu radimo za roditelje i djecu, gdje ih upoznamo sa štetnostima ekranizma, odnosno pričamo o alternativnim sadržajima koji su korisni za djecu”, ističe Omer Mičijević, direktor Narodne biblioteke Mostar.

Djeca nakon odlaska iz kampa imaju nove spoznaje o štetnosti ekranizma, te o važnosti njegovanja i primjenjivanja zdravijih stilova života.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!