Učesnik Marša mira, 14. put: Kad uđem u Potočare, osjećam se kao da sam došao na hadž

Vijesti 07. jul 202418:53 0 komentara
F.Z./N1

U Nezuku kod Sapne gdje pristižu učesnici ovogodišnjeg Marša mira, pješačkog pohoda u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini u ljeto 1995. godine, stigao je i Amir Sultan, koji iz Sarajeva pješači od 1. jula, i kaže, dok bude živ ići će, a ovo mu je 14. put.

Znak za ozdravljenje društva

“Kada se ulazi u Potočare, sve bolove koje smo trpili mi zaboravimo. Sam doživljaj ulaska je kao da preselimo na onaj svijet. Kad vidimo majke kako nas dočekuju… Sve te majke u nama vide svoje sinove”, rekao je.

Kazao je i oni koji negiraju genocid, mogu to koliko žele, ali sami sebe lažu.

“Svi znaju da je genocid počinjen. Ne smijemo nikad zaboraviti, ali ni druga mjesta gdje su počinjeni zločini”, istaknuo je Sultan.

Kada krene u Srebrenicu, kaže, osjeća se kao da ide na hadž.

“Od prvog dana, kad smo odmarali u Stuparina, kada mi je prišao fratar i poželio sretan put, sve mi je bilo jasno. Dao nam je 20 eura i rekao ‘sretan put’. To je veliko i to je znak da će ovo društvo ozdraviti. Imam sina i rekao sam – nikad mu neću halaliti ako zaboravi Srebrenicu“, naglasio je Sultan.

F.Z./N1

Najmlađi Marš mira

Suljo Čakanović, predsjednik pododbora Marš mira Nezuk – Potočari, kazao je za N1, da su sve pripreme izvršene, a da je staza pročišćena i bezbijedna.

Oko 4.100 je prijavljenih, ali, dodaje, očekuju se znatno veći broj, jer ima onih koji se ne prijave pa dođu.

“Dvadeseta je godišnjica i očekujemo impozantan broj. Logistički dio oko pružanja zdravstvene pomoći smo doveli do savršenstva. Imamo ekipe svuda i u koloni na punktovima. Što se tog medicinskog dijela tiče, ne trebaju učenici brinuti nikako. Najteži dio rute je područje Buljima i Buljimskih potoka, šest je kilometara potoka. Većina učesnika ovo vidi kao izazov i najtežu rutu smo uspjeli smo da pripremimo”, rekao je Čakanović.

Dvadeseta godišnjica nosi poruku mira, dodaje on, da se nikada nigdje nikome ne ponovi. Jedan od ciljeva je, kaže, odavanje počasti nevino ubijenim i očuvanje od zaborava.

“Ohrabruje činjenica da će ovo biti najmlađi Marš mira. Imamo dosta prijavljene djece i to ulijeva nadu da ćemo jednog dana ukopati naše najmilije, a da će sjećanje na njih kroz komemoraciju i Marš mira ostati trajno”, istaknuo je Čakanović.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!