Udruženja žrtava o defileu Vojske Srbije u BiH: “Namjeran čin provokacije”

Vijesti 08. jul 202409:27 0 komentara
F.Z./N1

Udruženje žrtava proisteklih iz prethodnog rata danas su se oglasila povodom informacije o održavanju defilea pripadnika Vojske Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, upozorivši kako se radi na “napadu na suverenitet Bosne i Hercegovine” i “napadu na dostojanstvo žrtava”.

S ozirom da se događaj desio pred obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, iz Udruženja Žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokreta ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’ pitaju “do kada će se tolerisati brutalnost i ponižavanje Bošnjaka, Bosne i Hercegovine i do kada će će se tolerisati nastavak genocida prema žrtvama genocida”. 

Nakon sramnog i paničnog nastupa pred usvajanje rezolucije, nakon neuspjelih pokušaja obaranja rezolucije, Srbija nastavlja sve brutalnije napade na Bosnu i Hercegovinu. Slanje vojnih jedinica / u bilo kojoj formaciji/, ciljano, pred 11 juli je takva brutalnost i napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, napad na dostojanstvo žrtava, ponižavanje i vrijeđanje da se pitamo, do kada?”, navodi se u saopštenju.

Iz udruženja ističu da je 11. juli “najteži dan za majke Srebrenice a za sve preživjele žrtve genocida cijeli juli je mjesec užasa, bola i sjećanja”.

Smatraju kako dolazak Vojske Srbije “nije slučajan već namjeran čin provokacije i svi oni koji su prešutno dali saglasnost, moraju naučiti da i jabuka iz Srbije, još uvjek, ima gorak okus”.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović  rekao je kako Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

“Također, u okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije, ova aktivnost nije planirana”, dodao je.

Iz Ambasade Srbije u Sarajevu je saopšteno da je notom najavila Ministarstvu spoljnih poslova BiH dolazak pripadnika Vojske Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!