Udruženje logoraša Mostar odgovorilo Čoviću: “Ponižavate žrtve”

Vijesti 31. maj 202316:45 0 komentara
N1

Udruženje logoraša Mostar reagiralo je na jučerašnje izjave Dragana Čovića o izgradnji muzeja HVO-a na prostoru Heliodroma, poručivši kako njihova inicijativa da se zastavi gradnja „nije politički događaj već borba za ljudsko dostojanstvo“.

„Vaš pokušaj da to svedete na političku priču je više nego perfidan pokušaj poniženja žrtava koji su prošle kroz taj logor čiji ste i vi ‘korisnik’ bili. Ono što želimo kao ljudska bića koja su prošle strahote u logoru Heliodrom jeste da nam nakon 30 godina osoba koja ne priznaje presude Međunarodnog suda u Hagu ne dijeli lekcije iz ljudskosti koju nema. Svaka žrtva je žrtva i nitko nema pravo da joj osporava pravo pa ni junoša politike negiranja počinjenih ratnih zločina“, priopćeno je iz Udruženje logoraša Mostar.

Čović o muzeju HVO-a na Heliodromu: Licemjerno praviti politički događaj

Podjsetimo, predsjednik HDZ-a Dragan Čović jučer je kazao da se vojni muzej ne nalazi na mjestu logora, te da mu je žao svake žrtve i pojedinačne patnje.

„Meni je žao što je uopće bilo potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam i Heliodrom i Četvrtu osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej Jablanica , kao i bezbroj stratišta hrvatskog, bošnjčkog i srpskog naroda diljem BiH. Žao mi je svake pojedinačne patnje, jer moje se ime znalo nekad spominjati oko toga, ja sam svjestan izazova vremena rata, i u ratu nikome nije bilo dobro, ali danas praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku nečovječno i licemjerno da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor ali mislim da to vrijeme treba ostaviti u povijesti da obilježimo ono što svak obilježava“, kazao je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Čitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!