Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo pismo Nikšiću zbog Vlaisavljević

Vijesti 11. maj 202309:22 0 komentara
F.Z./N1

Skandalozna izjava ministrice za kulturu i sport Federacije Bosne i Hercegovine Sanja Vlaisavljević (HDZ) o ratnim zločincima izazvala je oštre reakcije bh. javnosti.

Podsjetimo, tokom gostovanja na N1 televiziji, Vlaisavljević je izjavila kako ratne zločince treba rehabilitovati. Još je dodala kako to više nisu zločinci, kada odsluže kaznu.

Stigla je reakcija i Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Tahitrović je uputio otvoreno pismu premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, Nerminu Nikšiću.

“Obraćamo vam se ispred udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja žrtava 16.april Ahmići, nakon sramne izjave predsjednice FBiH kojom je javno negirala presude MKSJ i veličala presuđenog ratnog zločinca,  danas je ministrica u vašoj vladi Sanja Vlaisavljević javno podržala i veličala presuđene ratne zločince, praktično negirajući presude i podržavajući stav predsjednice FBiH”, navodi se u otvorenom pismu.

Potom dodaju:

Podsjećamo Vas da je Christian Schmidt, visoki predstavnik u svom izvještaju UN-u ustvrdio da slučajevi veličanja ratnih zločinaca doprinose osjećaju nesigurnosti i otvaraju put daljnjim obračunima i da je pod posebnim naslovom “Zahtjev za smjenu predsjednice Federacije Lidije Bradare naveo dva udruženja koja zastupaju žrtve i svjedoke genocida i ratnih zločina uputila su 12. Marta pismo OHR-u u kojem zahtijevaju smjenu predsjednice Federacije Lidije Bradare i zabranu joj daljnjeg obavljanja javnih funkcija. Zahtjev se odnosio na televizijski intervju od 10. Marta u kojem je predsjednica Bradara ponovila da se ne odriče svojih prijatelja, uključujući i bosansko-hrvatskog ratnog zločinca Darija Kordića. Zaključila je da je Kordić nakon odsluženja kazne “očito prestao biti osuđenik za ratne zločine”. MKSJ je presudio da je masakr u Ahmićima (ubistvo 116 civila, uglavnom staraca, žena i djece) 16. aprila 1993. godine zločin protiv čovječnosti. Dario Kordić, jedan od zapovjednika ove akcije (jedan od vodećih političara i članova najviših struktura Herceg Bosne), osuđen je na 25 godina zatvora. Pušten je prije isteka zatvorske kazne (odslužio 17 godina) u juna 2014. kada ga je u Busovači dočekao cijeli politički vrh HDZ-a BiH, uključujući i Lidiju Bradaru. Mi nakon ovog izvještaja očekujemo da Visoki predstavnik smjeni predsjednicu Federacije”, navodi se.

Na kraju navode kako izjave Vlaisavljević predstavljaju izrugivanje pravdi i istini.

“Izjave Vaše ministrice na dan prezentiranja ovog izvještaja u UN-u je izrugivanje pravdi i istini, potkopavanje mira, direktan napad na žrtve ali i negiranje presuda MKSJ. Od Vas tražimo da se javno ogradite od izjave ministrice i poduzmete mjere i radnje u cilju zaštite Ustavnog poretka i mira FBiH i BiH i da kao premijer FBiH zaštitite nas žrtve zločina od negiranja i veličanja zločina i zločinaca. U protivnom smatrati ćemo da je stav ministrice i stav vlade na čijem ste Vi čelu”, zaključuju u otvorenom pismu.

Podsjetimo, na skandalozne izjave reagirao i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović. Istaknuo je u izjavi za medije da će podnijeti tužbu protiv pomenute ministrice.

Hadžihafizbegović podnosi prijavu protiv Vlaisavljević

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!