Uhapšeni maloljetnik više od 40 puta lažno dojavio bombe, iz MUP-a KS za N1: Maloljetnici nisu lišeni krivične odgovornosti

Vijesti 15. okt 202415:10 0 komentara
N1 / Ilustracija

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS za N1 je izjavila da za maloljetnika, koji je sinoć uhapšen, postoji osnov sumnje da je više od 40 puta lažno dojavio postojanje eksplozivne naprave, mahom u srednjim školama na području Kantona Sarajevo, ali i van Kantona Sarajevo.

U ovoj akciji učestvovali su policijski službenici MUP-a KS, stručnjaci za cyber sigurnost FUP-a, u saradnji sa službenicima Obavještajno sigurnosne agencije BiH i drugim partnerskim agencijama u razmjeni podataka, pod nadzorom Kantonalnog Tužilaštva.

”Uz naredbu Općinskog suda Sarajevo izvršen je pretres porodične kuće i pratećih objekata koje maloljetnik koristi. Tom prilikom su pronađeni predmeti i sredstva za koje postoji osnov sumnje da su korišteni u izvršenju ovih krivičnih djela. Riječ je o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom lažno prijavljivanje”, rekla je Novalićeva.

Maloljetnik koji je lišen slobode i dalje je na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a KS, nakon čega će biti predat u dalju nadležnost Kantonalnog Tužilaštva.

Uprkos tome, jutros su ponovo stigle prijeteće poruke na adresu nekoliko sarajevskih srednjih škola. Na ovom slučaju radi isti tim.

”Kako nam se ponavlja situacija da su izvršioci ovih krivičnih djela maloljetnici, treba naglasiti da to što je neko maloljetan ne znači da nije krivično odgovoran. Naprotiv, moguće je krivično odgovarati, krivično će odgovarati i postupaće se s njima u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju maloljetnika u krivičnom postupku”, dodala je glasnogovornica MUP-a KS, Mersiha Novalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!