Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije firmi iz BiH zbog podrivanja Ustava

Vijesti 15. jan 202413:14 1 komentar
N1

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odlučila je uvesti sankcije firmi iz Bosne i Hercegovine zbog toga što je, kako navode, uključena u podrivanje Ustava Bosne i Hercegovine.

„Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah. Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je ambasador UK u BiH Julian Reilly.

Ujedinjeno Kraljevstvo prema Regulativi iz 2020. godine donose sankcije onima koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine; podrivaju ili prijete miru, stabilnosti ili sigurnosti zemlje; opstruiraju implementaciju Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP, ili Dejtonskog mirovnog sporazuma) ili izvršavaju bilo koju drugu radnju, politiku ili aktivnost koja podriva GFAP.

Ova mjera ujedno podrazumijeva zamrzavanje sredstava.

“Zamrzavanje sredstava spriječava bilo kog građanina Ujedinjenog Kraljevstva, ili bilo koju kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu, pohranjene ili pod kontrolom sankcionisane osobe, a koji su na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva. To će također spriječiti obezbjeđivanje sredstva ili ekonomskih resursa za sankcionisane osobe ili pravna lica ili za njihovu dobit”, poručuje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare