Uk i Kalamujić o finansijskim poteškoćama u KS: Kriv je ponder, plate i socijalna davanja u ovoj godini nisu ugrožena

Vijesti 15. okt 202412:07 0 komentara
F.Z./N1

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar finansija Afan Kalamujić kazali su kako je ponder glavni krivac što se Kanton Sarajevo našao u finansijskom izazovu. Ističu kako je Kanton Sarajevo morao da se snađe i nadoknadi 97,3 miliona KM koje je "Federacije Bosne i Hercegovine oduzela Kantonu Sarajevo" po Zakonu o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza. Poručuju da ista situacija slijed i u 2025. godini kada u svrhu pondera odlazi 130 miliona KM.

“Prilikom planiranja budžeta znali smo sve finansijske okolnosti koje su nas čekale u 2024. godin i ni u jednom trenutku nije bilo dileme u kojem smjeru treba tarsirati finansijski put. Poncer je krivac što se KS našaop u finansijskom izazovu koji se desio 2023. godine, koji se dešava 2024. godine i koji će se desiti 2025. godine. Na nama je bilo da biramo hoćemo li budžet kreirati kukavički da ga prilagodimo tom ponderu, na način da su nam kolege iz FBiH oduzele od prihoda prošle godine 97.300.000 KM, ili da idemo hrabro. Odlučili smo se za ovu drugu varijantu da ne umanjujemo davanja i kvalitetu života. Bila je opcija da se smanje porodiljske naknade, plate u KS ne uvećavaju, da se smanje subvenicje za vrtiće – nismo to htjeli”, rekao je Uk.

Kazao je kako će “ponder za 2024. godinu oduzeti između 115 i 120 miliona KM, narednu 130 miliona KM, ali da su spremni u tim okolnostima kreirati budžet, ne umanjujućiu kvalitetu života građana KS”.

“Jedan do inicijatora izmjene zakona o raspodjeli prihoda zastupnik Zildžić je rekao u Parlamentu FBiH kako treba zaustaviti rast KS ovim zakonom. Na njegovu žalost, a našu sreću to se nije desilo. KS je nastavio da raste i razvija se i izdržat ćemo ta umanjenja”, rekao je UK.

Naveo je kako rade na Rebalansu budžeta koji će uskoro biti na sjednici Skupštine KS te već na Nacrtu budžeta za 2025. godinu. Poručio je da “nema bojazni da će sve zakonske obaveze – od plata, subvencija do naknada – biti uskraćene u ovoj godini.”

Ministar finansija KS Afan Kalamujić kazao kako planiraju pokrenuti priču o reviziji pondera, odnosno raspodjeli prihoda od indirektnih poreza u FBiH. Dokument će kao Vlada proslijediti na Skupštinu, odnosno Dom naroda Parlamenta Federacije kako bi prevazišli ovaj problem.

Govoreći o deficitu, kazao je kako su deficiti zabilježeni u budžetima KS godinama unazad, osim 2022. godine. Ekonomski rast im je išao u prihod, ali je ove godine, ističe Kalamujić, došlo do smanjenja ekonomske aktivnosti u drugoj polovini 2024. godine.

“Imamo posljedicu zaustavljanja zapošljavanja, čak i pada u određnim oblastima i neostvarivanja poreza na dohodak. Mi ćemo revidirati stanje s prihodima i vidjeti koji su to izazovi pred nama”, naveo je Kalamujić.

Poručio da plate i socijalna davanja koja se daju iz budžeta neće biti ugroženi.

“Vlada će u budžetu za 2025. godinu tretirati pitanje deficita i nadam se da ćemo zajedno s koelgama iz Vlade imati razumijevanje i na najbolji mogući način to tretirati kako građani ne bi osjetili posljedice”, poručio je Kalamujić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!