Uk pojasnio kada će biti isplata subvencija mladima za kupovinu stana u KS: “Sve do tada tog novca nema”

Vijesti 24. sep 202419:23 0 komentara
N1

Prošle sedmice došlo je do raskola u Vladi Kantona Sarajevo kada je preglasan premijer Nihad Uk, tačnije, Naša stranka kojoj pripada. Međutim, nisu samo te teme obilježile vladajuću Trojku u KS pa je tu, između ostalog, pitanje mladih kada će im biti isplaćen ostatak subvencije - 5.200 KM od obećanih 10.000. Nihad Uk, premijer KS za N1 je pojasnio kakve je procedure potrebno obaviti i kada je realno za očekivati da taj novac bude isplaćen.

Iako smo prošle sedmice jednoj vrsti raskola u kantonalnoj vladi, Uk ističe da jeste došlo i do preglasavanja, ali da to nikako ne znači da je Trojka u KS na “klimavim nogama”.

“Sve ono kako je navedeno prošle sedmice kroz medije manje-više jeste bilo, međutim, ovo nije ni prvi ni posljednji put da mi unutar koalicije imamo različita gledišta na neke teme. Sada je to sve dobilo pojavni oblik kroz glasanje na vladi, međutim, itekako ima zajedničkih tema na kojima možemo narednih mjeseci zajedno raditi i unaprijediti kvalitet života u kantonu nego da se bavimo onima o kojima nemamo usaglašene stavove. Jedan od takvih stavova je bio na toj vladi. Prvi put u ovom mandatu se desilo da se preglasa premijer, ali ne vjerujem da se to nikada nije desilo u historiji jer dešavaju se takve stvari tako da to sada nije neka neuobičajena stvar jer se to moglo možda ranije zataškavati, ali ja to nisam želio već sam insistirao da se kaže da je bilo preglasavanje”, istakao je Uk.

Protekli period su obilježili protesti mladih koji traže isplate ostatka subvencije za kupovinu stanova, zatim, protesti zdravstvenih radnika, a iz obrazovanja već mjesecima najavljuju svoje proteste. Interesovalo nas je kako to sve komentariše kantonalni premijer?

“Meni je drago s jednog aspekta da su protesti isključivo vezani za finansije pojedinaca koji protestuju. Inflacija je svima pa i nama koji smo na budžetima, a i realnom sektoru i želim da govorim o građanima KS kao o jednoj grupaciji o kojoj ovise odluke Vlade KS. Meni je drago da su primjedbe svih pobrojanih sindikata isključivo finansijske prirode. Mi ponosno možemo reći da smo proteklu godinu svima digli plate na šta smo utrošili 100 miliona KM, da smo sindikatima u zdravstvu tri do četiri puta u protekle dvije godine i nekoliko mjeseci podizali platu i da je izvjesno novo podizanje istekom kolektivnog ugovora početkom naredne godine. Tako da s tim finansijskim aspektom mogu biti ponosan koliko je Vlada KS bila otvorena prema svim sindikatima i uvijek će biti nezadovoljni i uvijek će se tražiti više”, naveo je Uk.

Zanimalo nas je kakvo je trenutno stanje sa Zavodom Mjedenica i da li se odluka da će nevladine organizacije preuzeti upravljanje nad radionicama, a za šta su roditelji protestovali, povukla?

“Odluka službeno nije povučena, ali vrlo vjerovatno hoće s obzirom na to da udruženje koje je bilo izabrano kroz odluku Vlade KS samo od sebe povuklo i uglavnom roditelj, odnosno, upravitelj tog udruženja je jedan od roditelja koji djecu šalje na radno-okupacione terapije, odnosno, čija su djeca u ustanovi tako da su ga roditelji i prije bili podržali jer vjeruju tom čovjeku. Ovih dana se radionice ne provode, mi čekamo novo rješenje i očekujemo od resorne ministrice da se narednih dana konačno rješenje pronađe”, rekao je Uk pa prokomentarisao i zahtjeve roditelja.

“To nisu bili protesti, mi smo imali sastanak sa roditeljima prošle sedmice i oni su i sami ponovili da nisu protestovali već da su se sastali kako bi pronašli rješenja za odvijanje radno-okupacione terapije u narednom periodu. Dakle, bitna je suština, a to je da Vlada KS neće dozvoliti da radno-okupacione terapije/radionice prestanu, pronalazimo novi modalitet koji će biti privremeno i na sastanku smo se dogovorili da možda nije loše da neka novoformirana ustanova preuzme tu ulogu. Zakonski se ove radionice godinama nisu provodile kako treba jer je riječ i o osobama koje imaju više od 25 i 35 godina i zbog tooga Vlada KS neće dozvoliti da to prestane, rješenje neće biti ni NVO i vjerovatno će se pronaći nekakvo rješenje koje će biti privremeno do nove ustanove koju ćemo potom razvijati. Imat će mnogo bolji sadržaj i neće biti vezana samo za Mjedenicu i lokaciju Starog Grada i mislim da svaka lokacija treba imati jednu takvu ustanovu”.

Mladi traže ono što se im je i obećano, a to je isplata ostatka subvencije od 5.200 KM mladima za kupovinu stana. Uk i dalje ima isti odgovor kao i do sada.

“Ponavljam ono što sam i dosad nekoliko puta, trenutno nema novca. Vraćam se na inicijativu Skupštine KS koja je usvojena. Resorni ministar je postupio po toj inicijativi i spustio na vladu i tražio od ministara drugih preraspodjelu novca. Do ovog trenutka te raspodjele nije bilo i onda kada resorni ministri naprave preraspodjelu prema ministru Bojanu Bošnjaku, taj novac će biti isplaćen. Sve do tada tog novca nema i često to komuniciram sada pogotovo kako dijelimo na ulicama letke tokom kampanje i tako sam s jednim bračnim parom komunicirao dosta argumentovano i ovim putem ih pozdravljam i isto tako sam i njima rekao ovo što sam i vama sada. Dakle, kada ministri naprave preraspodjelu prema resornom ministru Bošnjaku tada će biti i isplate, a ostalo ja ništa ne mogu obećati kada će biti ni u oktobru, novembru ni decembru sve dok je na toj budžetskoj stranci 0 KM. Za to je bilo planirano 5,5 miliona KM u budžetu, objavljen je javni poziv i toliko se aplikanata javilo da se potrošio sav ovaj novac”, poručio je između ostalog Uk koji je najavio za sutra potpisivanje ugovora za izgradnju zgrade na Ilidži koja će biti potpuno za mlade, a za koju su izdvojena sredstva iz posebnog budžeta, tačnije, fonda.

Kompletno gostovanje i ostale teme o kojima je novinarka N1 razgovarala sa Ukom pogledajte u videu ispod:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!