Ulazi li BiH u nove blokade i političku krizu: Danas sastanak u Banjaluci

Vijesti 21. apr 202306:59 0 komentara

Hoće li na zajedničku izjavu o državnoj imovini dijela političkih lidera iz Federacije Bosne i Hercegovine odgovoriti zajedničkim stavom predsjednici političkih partija iz Republike Srpske u ovom trenutku je neizvjesno. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je na sastanak, na koji je već dobio jedan negativan i jedan suzdržan ogovor. Najveća opoziciona partija u RS, SDS, do sada se nije oglasila, a sastanak na kojem će iz RS, kako su najavili, "adekvatno odgovoriti", bit će održan danas u Banjaluci.

Nakon jedinstvenog stava o državnoj imovini lidera probosanskih stranaka stiže odgovor iz Banjaluke. Poziv predsjednika RS na jedinstvo stranaka sa srpskim predznakom.

“Ja ću ponuditi jedan dokument koji će ići za tim da se sve političke partije u RS objedine oko neophodnog stepena samostalnosti u okviru BiH, predviđene dejtonom. Da se odbace svi akti koji nisu predviđeni Ustavom”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Iz RS prijete blokadama, najavili sastanak u Banjaluci i “adekvatan odgovor”

No u kom formatu će održati, i ko će prisustvovati bit će jasno tek danas u 14:00 sati za kada je sastanak zakazan. Za sada je jasno da Pokret za pravdu i red ne ide, ali i da PDP-u ne odgovara lokacija – Palata predsjednika.

“Da svi budemo dovoljno razumni i odgovorni i ad prihvatimo da mjesto na kojem ćemo utvrđivati stav RS po pitanju imovine bude parlament Republike Srpske i da predsjednik parlamenta bude taj koji će omogućiti da se takav stav zauzme i da se da institucionalni odgovor”, dodaje Branislav Borenović, PDP.

“Mi sa uzurpatorima i mafijašima ne sjedamo i ne pregovaramo. Ovo nije nikakva krizna situacija, već vještačka kriza koju je produkovao on i njegovi partneri u FBiH. Jasno je da je pitanje imovine riješeno u Dejtonu kada je rečeno da će RS imati 49% teritorije BiH”, kaže Nebojša Vukanović, Za pravdu i red.

Ustavni sud BiH je ranije stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS. Članovi predsjedništva Bećirović i Komšić zajedno sa predsjednicima SDA, SDP-a, NIP-a, Naše Stranke, SBiH-a i NES-a u zajedničkoj izjavi poručili su da se državnim zakonom treba urediti ovo pitanje.

“Ustavni sud je rekao da je parlament BiH jedino mjesto gdje se može urediti. Bilo ko može predložiti zakon i biće odbačen ili usvojen. I ja sam predlagao 408 dana da se ukinu akcize. Nakon 408 dana je taj SNSD digao ruku protiv, i šta ja sad mogu. Uredu, u demokratskoj proceduri u skladu sa svojim kapacitetom su to zaustavili”, kaže Saša Magazinović, SDP.

“Država bez imovine je ljuštura, samo ima spoljnu granicu, država mora imati svoju imovinu može je dati na raspolaganje nižim nivoima vlasti. Ali država je titular i vlasnik imovine BiH”, dodao je Šemsudin Mehmedović, SDA.

Ovakav stav političari iz RS odbacuju, a Milorad Dodik za sve krivi zapadne diplomate i Ustavni sud BiH.

“Bez ikakve sumnje Republici Srpskoj pripada teritorija i sve što je zatečeno na njoj. Ovi podlaci iz SAD i Britanske ambasade pokušavaju da prevare, spominju sukcesiju, a pokušavaju da stvore pravni osnov, zaobilaze i ustav i Dejton. Taj Marfi u pokušaju da razbije blokadu koju ovdje ima od strane srpske strane, pokušava da se uslika pa evo i sa predsjednikom Vučiće. Šta Ambasada ima sa imovinom. Ne postoji taj spor”, govorio je Dodik.

“Ako on vjeruje da će SAD mirno stajati po sttrani dok on uporno vodi BiH putem konflikta. Mi ćemo raditi ono što smo radili prethodnih 30 godina, štitićemo BiH”, kazao je Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH.

Oglasio se i prvi čovjek HDZ-a BiH, kaže ne treba nikakvo “supotpisivanje” dokumenta koji izazovu reakciju.

“Idete sa jednom inicijativom i na nju dobijete odgovor, Teško da mi možemo da jedna grupacija stranaka, koja voli govoriti da probosanska, patriotska, napravi kao jedan nacionalni projekat, ne možemo tako raditi”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a.

Da BiH ulazi u političku krizu bilo je jasno na sjednici Predstavničkog Doma PSBiH od prije dva dana.

Poslanici iz RS napustili sjednicu Parlamenta BiH, prvo opozicija pa i SNSD

Prvo su sjednicu napustili iz SDS-a, PDP i ZPR, a ubrzo tom su je napustili i poslanici koalicije okupljene oko SNSD-a, kazali su da su nezadovoljni vođenjem sjednice, ali i potpisanom izjavom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!