Ultimatum penzionera ili izlaze na ulicu

Vijesti 24. okt 202117:50 0 komentara
Protest penzionera
Protest penzionera (N1)

Odavno su u finansijskoj dubiozi penzioneri. Dovedeni su kažu na rub egzistencije. Minimum 10 posto rast penzija je ono što zahtjevaju. Ili to ili protesti, odlučni su penzioneri u Federaciji BiH.

Neusklađene penzije u tekućoj godini. Svakodevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Zbog toga su penzioneri još prošli mjesec uputili zahtjev nadležnim o povećanju penzija i izmjena Zakona o PIO-u. No, od nadležnih nikakav odgovor nisu dobili.

“Tražimo doslovice 10% povećanje svih penzija, izuzev najviših, i to osnovica da bude isplaćena decembarska penzija 2017. godine”, kaže Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza penzionera.

“Poručujem nadležnim da nam ispune minimum naših uslova koje smo im proslijedili i da nas ne primoravaju da na drugi način rješavamo naše probleme”, dodaje Jakub Belkić, Udruženje penziorea Tuzla.

Iz Vlade Federacije BiH tek kratko poručuju kako razgovor s predstavnicima penzionera planiraju, te da ono što traže zahtijeva izmjene zakona. Bez toga, povećanje penzija nije moguće.

“Mi tražimo četiri godine da ovaj famozni procenat od 9,88 dođe na 11,20 i tada bi penzioneri imali prosječnu penziju negdje 550 maraka, minimalna bi išla negdje na 460 maraka. Išli bi na prosjek isplaćene penzije u odnosu na platu 50 do 52% kao što je u EU”, ističe Halilović.

A trenutno prosječna penzija u Federaciji iznosi 480, a u Republici Srpskoj 415 maraka. Iz entitetskih fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da slijede redovna povećanja, u Republici Srpskoj već početkom naredne godine, a u Federaciji u četvrtom mjesecu 2022.

“Ono što je izvjesno, a prema trenutnim pokazateljima o kretanju BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, jest očekivati da će u travnju sljedeće godine (kako je propisano Zakonom o MIO/PIO) redovito usklađivanje mirovina realizirati u značajnijem postotku”, saopšteno je iz Fonda PIO FBiH.

Stabilnost Fondova čini se nije upitna. A to pokazuje i činjenica da je u Fondu Republike Srpske registrovan najveći broj osiguranika ikada zabilježen.

“S druge strane mi imamo i porast broja korisnika odnosno penzionera. Ali je važno da je porast broja osiguranika brži od porasta broja korisnika prava na penziju i to je tendecija koja je pozitivna”, navodi Tihomir Joksimović portparol Fonda PIO RS.

No, omjer osiguranika i korisnika nije ni blizu zadovoljavajućeg. U Federaciji on je 1,23 naprema 1, a u RS 1,18 osiguranika na jednog korisnika. Rastom broja penzionera, ali i usljed masovnih emigracija, poručuju stručnjaci, ovakav sistem neće izdržati.

“Umjesto četiri zaposlena na jednog penzionera, što je neki odnos koji bi trebao da bude normalan, mi polako dolazimo na odnos 1:1 i očigledno nema iz čega da se elementira ovaj penzioni sistem i doći će do krize i pucanja penzionog sistema. Pa znači da će čitav sistem doći u pitanje u jednom trenutku jer jednostavno neće funkcionisati sistem međugeneracijske solidarnosti nego će se morati uvoditi jedan drugi sistem individualnog alimentiranja”, smatra Muriz Čičić, ekonomski stručnjak.

Za sada, penzioneri 2022. po svaku cijenu, kažu, žele dočekati sa uvećanim penzijama. Imamo plan, a, poručuju, imamo i sredstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!