Umjesto odgovora na pitanje, trebinjski gradonačelnik novinarki: Baš ste simpatični… (VIDEO)

Vijesti 08. dec 202315:11 1 komentar
N1

Istraživanje Restart Srpska pokazalo je da gradovi u Republici Srpskoj masovno krše Zakon o lokalnoj samoupravi koji definiše broj zaposlenika od tri osobe na 1000 stanovnika.

Neslavni šampion u toj pojavi je prema Restartu Trebinje, a najbolju javnu upravu, bez viška zaposlenih imaju Laktaši.

Evidentiran je i problem partijskog zapošljavanja, za koji kažu da je posljedice partijske uzurpacije zapošljavanja u javnom sektoru.

Prema broju stanovnika u Trebinju, broj zaposlenika u gradskoj administraciji bi trebao biti 85. Međutim, na kraju 2021.godine u Gradskoj upravi je bilo zaposlena 191 osoba na neodređeno i 20 na određeno, kažu u Restartu, ističući da su imali problema doći do podataka.

Prema istraživanju, Gradska uprava u Trebinju zakonski gledano ima višak od 106 radnika, dakle više nego duplo. Prema izvještaju Glavne službe za reviziju, Trebinje je 2021. godine imalo angažovanih i 15 osoba po osnovu ugovora na određeno vrijeme, na period duži od 6 mjeseci , što nije u skladu ni sa drugim zakonima.

Grad Trebinje uopšte nije želio da dostavi podatke o broju zaposlenika, žale se istraživači na netransparentnost.

Gradonačelnika Trebinja MIrka Ćurića upitali smo da li Trebinje ima višak zaposlenih. Umjesto odgovora nastupilo je targetiranje medijske kuće i nedolično obraćanje riječima “Kako ste simpatični, ali sebi”, te “da li ne čujete, imate li problem”.

-Kao ste simpatični, ali sebi, Ja Vama, ako ćete me saslušati pričam samo iz ugla funkcije koju sada obavljam . Imate zakon o lokalnoj samoupravi, Vi recite je li nešto pogriješeno ili nije pogriješeno. Da li postoji javni poz za primanje ili ne postoji?

N1: Recite mi, imate li višak zaposlenih?

-Jeste me saslušali, očigledno, jeste imali problem da ne slušate ili da ne čujete?

N1: Gdine Ćurić ja nisam gluva, Pitam Vas imate li viška zaposlenih? Da ne polemišete…

-Ja sam vam dogovorio, jeste slušali Vi mene. Jesam. Koji član zakona smo ugrozili. Koji je to zakon… Svi ljudi koji su zaposleni u gradskoj upravi u Trebinju su zaposleni javnim pozivom, ili pod uslovima u skladu sa zakonskom procedurom. To je dovoljno da vam kažem.

N1: Ima li viška?

-Ja mislim da sam Vam dao odgovor.

N1: Ima li viška?

-Po meni svako ko radi nije višak. Ja Vam kažem iz ugla poslodavaca gdje sam trenutno. Hvala Vam na iscrpnim pitanjaima nadam se da smo se razumjeli. Nisma trebao da sumnjam iz koje kuće dolazite, odgovorio je Ćurić.

Inače, Zakonom o lokalnoj samoupravi RS Član 67 jasno je propisana norma broja zapsolenih u lokalnim organima, a ona zavisi od broja stanovnika:

– Maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, uključujući i zaposlene u stručnoj službi skupštine, ne može biti veći od tri zaposlena na 1.000 stanovnika na području jedinice lokalne samouprave prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

S obzirom da je zadnji popis pokazao da grad na jugu ima oko 28 000 stanovnika, računica je jasna. U trebinjskoj gradskoj upravi trebalo bi da su zaposlena 84 radnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare