“Umorna sam od policijske torture”

Vijesti 07. mar 202117:41 > 17:42 3 komentara

Brojne su reakcije i osude hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević. Udruženje BH Novinari i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope traže nezavisnu istragu o postupanju policijskih službenika. U MUP-u Kantona Sarajevo pokrenuta je unutrašnja istraga. Ističu kako će protiv novinarke biti pokrenut prekršajni postupak jer je omalovažavala i vrijeđala policijske službenike. Dan nakon, uz zahvalu svima koji su je podržali, oglasila se Nidžara Ahmetašević. Napisala je da je umorna od torture.

“Jedna policajka mi je na izlasku rekla da nisu svi loši, i vjerujem joj. Ona nije. Gospodin u pritvorskoj jedinici – isto nije. Policajac koji je prošao pored mene u holu stanice i šapnuo mi ‘ne brini, bit će ok’, isto nije… Znam da nisu svi isti. Ali baš ti – drugačiji – ovakve stvari ne smiju dozvoliti. Do vas je”, napisala je novinarka koja je snimala svoje hapšenje.

“Policija mora naučuti šta im je posao, mora znati zakone, i moraju se sjetiti da su oni u službi javnosti. To je ono što treba. Sinoć je policija pratila vozilo kojim sam se sa prijateljem vraćala kući. Nisam to tražila. Nije mi ni trebalo. Ustvari su me time samo još više željeli zaplašiti. Nadam se da me neće pratiti i danas i u buduće. Ne šutite ako vidite nepravdu. I ne trpite nepravdu. Imamo pravo na život. I da, sretan 8. mart. Borben i hrabar”, poručuje Ahemetašević.

Dio snimka hapšenja…

Policajac: “Bićete lišeni slobode, staviću vam lisice.”

Nidžara Ahmetašević: “Stavite masku na lice”

Policajac: “…Radi ometanja ovlaštenog službenog lica. Stavi lisice. Stavi lisice budali.”

Nidžara Ahmetašević: “Stavite masku na lice.”

Policajac: “Idemo u Jagomir.”

“Kada nekome u bilo kom kontekstu pomenete Jagomir to je vrlo, vrlo neugodno. Ta psihijatrijska klinika postala je sinonim za smiještanje zaista bolesnih, ali i kao uvreda za onoga kome prijetite ili želite da ga uvrijedite. To što su policajci kazali kolegici Ahmetašević predstavlja vrhunac siledžijstva i osionosti po onoj klasičarskoj uličarskoj metodologiji – mi ćemo da radimo šta hoćemo i kako hoćemo, ne možete nam ništa. Bojim se da je takvih u našim organima vlasti, u organima gonjenja, u agencijama za provođenje zakona – jako mnogo”, smatra Marko Divković, predsjednik Udruženja “BH Novinari”.

A policija je rekla – Nidžara Ahmetašević počinila je prekršaj zbog narušavanja javnog reda i mira jer je omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službene osobe.

“Obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije kako lišenje slobode ove osobe ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo. Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi”, saopšteno je iz Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Odjel za unutrašnju kontrolu je nakon objavljivanja videosnimka i pritužbe na rad policijskih službenika pokrenuo unutrašnju istragu radi utvrđivanja eventualne odgovornosti i propusta u radu pojedinih policajaca. Nidžara dodaje – “nikada nisu istražili nijedu prijetnju koju sam dobila tokom svog novinarskog rada i aktivizma”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare