Umrežavanje studentskih domova u regionu: “Traženje finansijskih sredstava iz EU”

Vijesti 10. nov 202314:41 0 komentara
N1/Ilustracija

U organizaciji regionalnog Udruženja učeničkih i studentskih domova Jugoistočne Evrope, u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održana je prva tematska sjednica o stanju u studentskim domovima u ovom entitetu.

Na sjednici, na kojoj su prisustvovali direktori studentskih domova, rektori Univerziteta, kao i nadležna tijela, razgovaralo se o umrežavanju i povezivanju studentskih domova u regionu.

“Današnji cilj je umrežavanje i spajanje studentskih domova u tu mrežu, važan cilj je preko ove zajednice Jugoistočne Evrope tražiti projekte iz EU gdje bi naši studentski domovi mogli da traže finansijska sredstva i unaprijedili svoje projekte. Bitna činjenica jesu iskustva koja imaju i druge zemlje u regionu” navela je Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a potom dodaje

“Bitno nam je da budemo dio ove zajednice upravo radi tih IPA fondova, gdje se može aplicirati prema Evropskoj Uniji. Ključno je detektovati probleme unutar studentskih domova, gdje najviše treba uložiti.”

Ovo međunarodno udruženje, osnovano prije devet mjeseic, ima za cilj podići standard boravka studenata u domovima. Sve se to može učiniti razmjenom iskustava, navodi Darko Kolaković, generalni sekretar Udruženja učeničkih i studentskih domova:

“Trenutno udruženje broji 72 pravna lica, odnosno 72 ustanove iz regiona. Ukoliko birokratija bude ekspeditivna, očekujemo da do sledeće konferencije, koja će biti polovinom februara, članova bude oko 100 iz regiona” kaže Kolaković i dodaje:

“Ideja je umrežavanje domova, razmena iskustava i što se tiče vaspitno-obrazovnog rada i što se tiče stručne edukacije zaposlenih. Svi domovi imaju istu problematiku, ali imaju različita rešenja za neke probleme sa kojima se susreću. Cilj udruženja je predstavljanje ideja i konkurisanje za međunarodne IPA projekte, što se tiče svih ustanova, nezavisno od lokaliteta i zemlje u kojoj se nalaze.”

Trenutno, članice Udruženja su Mađarska, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina. Trebalo bi da se priključi i Slovenija, a razgovaralo se i sa predstavnicima Turske, Bugarske i Rumunije, kažu iz ovog Udruženja.

Hasib Gabeljić, nacionalni koordinator i predstavnik BiH u Udruženju, navodi da bi naša država mogla napraviti i mikroudruženje:

“Mi unutar BiH, iz oba entiteta će se napraviti mikroudruženje gdje ćemo mi imati svoju problematiku. Ova 72 pravna lica su desetine hiljada učenika i studenata, stoga mi možemo aplicirati prema EU, Briselu i fondovima koji su otvoreni.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!