UN: Najmanje 87 tijela pronađeno u masovnoj grobnici u zapadnom Darfuru

Vijesti 13. jul 202312:55 0 komentara
Mohammad Ghannam/MSF/Handout via REUTERS/File Photo

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je danas da je najmanje 87 ljudi, uključujući pripadnike etničke grupe Masalita, pokopano u, masovnoj grobnici u zapadnom Darfuru u Sudanu, navodeći da postoje vjerodostojne informacije da su Snage za brzu podršku (RSF) odgovorne za ovaj masakr.

Kako navodi Reuters, zvaničnici RSF-a negirali su bilo kakvu umiješanost, rekavši da paravojna grupa nije bila strana u sukobu u Zapadnom Darfuru.

Etnički motivisano krvoproliće eskaliralo je posljednjih sedmica dok se odvijaju borbe između rivalskih vojnih frakcija koje su izbile u aprilu i dovele zemlju na ivicu građanskog rata. U El Geneini, svjedoci i grupe za ljudska prava izvijestili su o talasima napada RSF-a i arapskih milicija na nearapske Masalite.

Lokalno stanovništvo je bilo prisiljeno da prebaci tijela, među kojima je bilo i tijela žena i djece, u plitku grobnicu na otvorenom prostoru u blizini grada između 20. i 21. juna, navodi se u saopćenju UN-a. Neki od tih ljudi su umrli od neliječenih povreda, navodi se.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk je u izjavi oštro osudio ubijanje civila i naveo da je “zaprepašten bezosjećajnošću i nepoštovanjem u načinu kako se postupalo prema mrtvima, njihovim porodicama i zajednicama”. Pozvao je na hitnu istragu.

Visoki zvaničnik RSF-a koji je odbio da bude identifikovan rekao je da “potpuno poriče bilo kakvu povezanost sa događajima u Zapadnom Darfuru”, navodeći da RSF nije bio strana u “plemenskom sukobu”.

Drugi izvor RSF-a rekao je da je optužen zbog političkih motiva Masalita i drugih, te rekao da je grupa spremna da učestvuje u istrazi i da preda sve svoje snage za koje se utvrdi da su prekršile zakon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!