UN-ova savjetnica za prevenciju genocida osudila nedavna negiranja srebreničkog genocida

BiH 16. jan 202420:04 0 komentara
N1

Specijalna savjetnica za prevenciju genocida pri UN-u Alice Wairimu Nderitu izrazila je zabrinutost zbog nedavnih incidenata negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i veličanja osuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini.

“Nastavak širenja negiranja genocida i veličanja njegovih počinilaca je alarmantan i nastavit će da ometa održivo pomirenje i mir u regionu. Ovakvi postupci su ponovljeni nedavno tokom “Dana Republike Srpske” koji je održan uprkos tome što ga Ustavni sud Bosne i Hercegovine smatra neustavnim,“ napomenula je specijalna savjetnica.

Negativni utjecaj poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca se ne može podcijeniti.

Negiranje i iskrivljavanje genocida i drugih zločina počinjenih tokom sukoba, prije skoro 30 godina, a koji su neosporno dokazani na sudovima, je neprihvatljivo. Ono služi samo daljem širenju podjela i mržnje, dok u isto vrijeme usporava napore usmjerene na promicanje mira, istine i pomirenja. To dalje negativno utiče na žrtve i preživjele, kao i na njihove neumorne napore da održe sjećanje na one izgubljene u ovim užasnim zločinima,” navela je Nderitu.

Istakla je da društva koja u potpunosti ne priznaju i ne bave se genocidima iz prošlosti i njihovim razornim uticajem na pojedince, porodice i društva i dalje se suočavaju s rizikom da se takvi zločini ponove.

“Tokom svojih posjeta zemlji, upoznao sam mnoge žrtve i preživjele, kao i nove generacije u Bosni i Hercegovini koje aktivno rade na promicanju pomirenja i zacjeljenju, počevši od priznavanja tragične stvarnosti onoga što se dogodilo u prošlosti, kao i patnje koju su prouzročili počinioci. Njihov rad treba pohvaliti i podržati,” navela je u svom saopćenju.

Pozvala je sve aktere, posebno one koji imaju uticaj, da se dignu glas protiv poricanja genocida i da promovišu budućnost inkluzije i razumijevanja, a ne podjela i mržnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!