UN-ova zvaničnica o izmjenama Izbornog zakona BiH: Svi u BiH zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta za negiranje genocida

Vijesti 03. apr 202409:24 0 komentara
Reuters

Visoka zvaničnica Ujedinjenih naroda pozdravila je izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo krajem prošlog mjeseca, a koje između ostalog predviđaju nemogućnost osuđenika za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid da se kandidiraju na izborima ili da obnašaju izabranu funkciju.

Specijalna savjetnica za prevenciju genocida pri UN-u Alice Wairimu Nderitu naglasila je bitnost ovog koraka kao doprinos jačanju izgradnje povjerenja u zemlji kako u institucijama tako među zajednicama pod utjecajem negiranja genocida i drugih zločina, te kao napredak u procesu iscjeljenja.

Također je naglasila da nedavno sklopljeni Memorandum o razumijevanju između Ministarstva pravde i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove omogućava da krivična evidencija građana BiH i osoba rođenih na teritoriji BiH koji su bili osuđeni pred međunarodnim sudovima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid bude registrirana u krivičnu evidenciju BiH.

Specijalna savjetnica ovo smatra važnim korakom ka afirmisanju priznavanja presuda međunarodnih sudova i protivljenja revizionizmu, negiranju, ili veličanju ratnih zločinaca.

U saopštenju se podsjeća na posjetu specijalne savjetnice u junu 2021 i julu 2022 tokom kojih je potcrtala važnost bavljenja naslijeđem prošlosti, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti, i ratne zločine.

Samo promocijom razumijevanja prošlosti kroz traganje za istinom i odgovornosti kao i bavljenjem temeljnim uzrocima i kontinuiranim utjecajem ovakvih vrsta nasilja na društvo moguće je postići održivi mir. Veličanje osuđenih ratnih zločinaca i drugih počinitelja ovakvih zločina, koje je normalizirano i nastavlja da se dešava uz nekažnjavanje, čini upravo suprotno: produbljuje podjele, strah, nepovjerenje i mržnju”, naglasila je UN-ova zvaničnica.

Na kraju podvlači, svi u BiH zaslužuju budućnost u “kojoj ne postoji mjesto za negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, kao i veličanje onih koji su počinili takve zločine”

Suprostavljajući se takvim modelima zahtijeva aktivne napore i odlučnost od velikog broja aktera širom zemlje, od najvišeg političkog vodstva do zajednica. Glas onih koji priznaju zločine počinjene u prošlosti i stradanja koja su uzrokovali moraju biti jači od glasova onih koji ih negiraju. Mnogi akteri civilnog društva su decenijama poduzimali izvanredne korake u tom smislu, ali ovo je primarno odgovornost vlasti institucija na svim nivoima kako bi izgradili mirno i inkluzivno društvo”, dodaje se u izjavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!