UN: Transparentnije procedure za skidanje sa sankcija

Vijesti 20. jul 202415:52 0 komentara
Pixabay

Vijeće sigurnosti UN jednoglasno je odobrilo transparentnije procedure za stotine pojedinaca, kompanija i drugih entiteta koji su pod UN sankcijama i žele da budu uklonjene sa tih crnih lista.

Jučer je usvojena rezolucija čiji su kosponzori bili Malta i SAD. Ova rezolucija odobrava Vijeću sigurnosti uspostavljanje nove neformalne radne grupe koja će ispitivati efikasnost sankcija UN.

“Rezolucija odobrava novo centralno mjesto gdje će se direktno uspostaviti kontakt sa onima koji žele da budu skinuti sa spiska sankcija i gdje će se prikupljati informacije od raznih izvora koje se dijele sa Vijećem sigurnosti koji nadzire sankcije i donosi odluke o uklanjanju sa spiska”, rekla je ambasadorka Malte pri UN, Vanessa Frazier.

Zamjenik američkog ambasadora, Robert Wood, pri UN je poslije glasanja nazvao jednoglasno odobrenje Vijeća sigurnosti „historijskim trenutkom“ naglašavajući da procedure skidanja sa crnih lista nisu mijenjane 18 godina.

„Međunarodna zajednica pokazuje posvećenost vrijednostima kao što su transparentnost i fer ophođenje u procesima sankcija UN-a”, rekao je on.

On je rekao i da su sankcije Vijeća sigurnosti važan alat da se odvrati niz prijetnji miru i sigurnosti, od širenja oružja i oružja za masovno uništenje do suprotstavljanja terorizmu i sprjećavanja kršenja ljudskih prava, naglašavajući da sankcije moraju da budu ciljane i da mora da postoje snažne i fer procedure za skidanje sa spiska kada je to zasluženo.

SAD i njihovi saveznici, uključujući Južnu Koreju i Japan, žustro su se protivili ruskim i kineskim prijedlozima o ublažavanju sankcija Sjevernoj Koreji, koja redovno krši sankcije UN, i to probama balističkog oružja i razvojem nuklearnog oružja.

Zamjenik ruskog ambasadora, Dmitry Polyanskiy, rekao je da su sankcije Vijeća sigurnosti među najstrožim i snažnijim odgovorima na prijetnje miru i da stoga treba da budu primjenjene izrazito pažljivo.

“Ne smiju da se koriste kao kaznena mjera, rekao je on i naglasio da treba da odražavaju stvarnu situaciju u nekoj zemlji i pomognu da se olakša politički proces”, rekao je ruski ambasador.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!