“Uništen jedini put koji povezuje Sarajevo i Podgoricu, to je bruka države”

Vijesti 06. dec 202111:59 > 13:04 1 komentar
N1

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je za N1 da procijenjene štete u ovoj opštini nakon poplava iznose oko milion i po konvertibilnih maraka te da se nadaju pomoći viših nivoa vlasti u saniranju štete. Takođe, istakao je i da je bruka države to što je sužen put kod Bogatića - odnosno jedinog puta koji povezuje Sarajevo i Podgoricu.

Stanje u odnosu prije 15-ak dana je značajno drugačije, jer smo uložili značajne napore na pojedinim lokacijama gdje se rijeka Željeznica izlila. Problem je količina materijala, mulja i pijeska u koritu rijeke Željeznice. Mi smo mostove uzvodno prema izvorištu riješili, ostao je taj most koji ste vi snimili. Problem je bio što nismo mogli da uđemo – nivo vode nam nije dopustio. Vodostaj je ipak značajno opao“, izjavio je načelnik Trnova za N1.

Odgovarajući na pitanje kako riješiti problem na dijelu puta kod hidrocentrale Bogatići i put koji je sužen zbog klizišta rekao je da je to bruka države jer je to jedini put koji povezuje dva glavna grada Sarajevo i Podgoricu.

Ovo je vrlo tranzitan put, već je krenula sezona, skijaši idu na Jahorinu, na Bjejašnicu. Problem su ljudi koji ne poznaju teren, jer se klizišta nalaze na krivinama i onda kada temperature padnu ispod nule, dolazi do obrušavanja tla i očekujem da će za par dana biti daleko teže nego što je sad. Jedna traka sad zasad je u funkciji, ali pošto je to značajan put, smatram da to ne bi trebalo. Potrebno je hitno naći rješenje da se to sanira“, rekao je.

Istakao je da prema njihovim procjenama šteta iznosi oko milion i po konvertibilnih maraka.

Komisije su procijenile štetu da je to negdje oko milion, ali nakon toga su se naknadno javili vlasnici vikendica koji ne stanuju ovdje, pa se utvrdilo da i ta šteta iznosi gotovo pola miliona, tako da je ukupna šteta otprilike oko milion i po KM“, naveo je.

Budžet općine Trnovo je koncipiran na tri i po miliona, ali da bi se platila šteta, lokalna zajednica to sama ne može iznijeti, dodao je. Takođe, ističe da će se na narednoj sjednici donijeti odluka u kojem iznosu će lokalna zajednica učestvovati.

Gagović navodi i da imaju podršku viših nivoa vlasti, da je premijer RS bio tu i da je dao obećanje da se to završi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare