Uoči glavnog pretresa: Kako su loši savjeti Dodika doveli do suda?

Vijesti 04. feb 202418:29 2 komentara

U ponedjeljak ponovo gužva pred Sudom Bosne i Hercegovine. Novo ročište predsjedniku Repbulike Srpske Miloradu Dodiku. No, sad bi sve moglo biti drugačije nego prethodnih nekoliko puta.

Iako je optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića potvrđena 11.septembra prošle godine, glavni pretres još nije započeo. Nekoliko puta je odgađan zbog zahtjeva odbrane za prenos postupka u Banjaluku. Nakon toga, tražilo se izuzeće tužitelja. Na posljednjem ročištu postupajući sudija Mirsad Strika razdovojio je postupke jer se tražilo odgađanje suđenja zbog bolesti drugopotuženog Miloša Lukića. Odbrana je tada zatražila i izuzeće sudije Strike i još sedam sudija Suda BiH. Sve je ponovo odgođeno do petog februara.

Svi zahtjevi za izuzećem su u međuvremenu odbijeni uključujući i posljednji zahtijev odbrane da se postupci Dodik i Lukić ponovo spoje. Da li će ponovo doći do odgađanja, mediji bliski Miloradu Dodiku danima upozoravaju kako nisu stvoreni sigurnosni uslovi za početak suđenja jer se navodno pred Sudom BiH u ponedjeljak očekuje masovni protest pristalica Sanina Muse kao kontraskup Dodikovim pristalicama.

No, Mersiha Novalić iz MUP-a KS za N1 kaže kako nije zaprimljen bilo kakav zahtjev za održavanje skupa u organizaciji Sanina Muse.

Cijelu priču je prokomentirao i Milorad Dodik koji na suđenje dolazi. Svojim pristalicama je poručio da ne dolaze “da se ne bi našli u neugodnoj situaciji”. Usput dodao i da on ne može uticati da li će neko od njegovih saradnika pratiti suđenje.

Unatoč pokušajima da se postupak ponovo prolongira, on bi sutra ipak mogao početi čitanjem optužnice kojom se Dodik tereti za neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika. Odbrana smatra “da visoki predstavnik nema legitimitet, da nije mogao donijeti izmjene Krivičnog zakona po kojima se predsjedniku RS sudi. S druge strane da je Milorad Dodik u svojstvu predsjednika RS morao potpisati zakon koji je usvojila NSRS a na koji nije stavljen veto, odnosno da se sudi RS, ne Dodiku”.

No opozicija nije tog mišljenja, Mladen Ivanić to na ovaj način komentira: “Sa pravnicima sam pričao. Oni kažu postoji taj zakon koji je objavljen u službenim glasniku i po njemu će se suditi. Da li je on ispravan ili ne, o tome može odlučiti Ustavni sud BiH. Ko nije zadovoljan nek ide na Ustavni sud koji treba ocjeniti da li je ustavan iii nek, ili nek ide u Strazbur. Do tog momenta on će da važi. Svi mi smo imali suđenje. Kad sam ja tamo bio onda se Dodik radovao, sada negir Sud BIH i kaže to je napad na RS. To je licemjerno”.

Uoči suđenja objavljen je i zanimljiv intervju sa Milanom Blagojevićem , profesorom Ustavnog prava, te bivšim savjetnkom Željke Cvijanović. U razgovoru za Infomedia Balkan Blagojević je kazao da je suđenje posljedica pogrešnih savjeta Dodiku. Da je upozoravao Milorada Dodika da je prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda suprotan ustavu BiH, i štetan za RS. Na sastanku kojim su prisustvovali i Željka Cvijanović, Nenad Stevandić, Miloš Bukejlović, Dodik je na kraju poslušao Stevandića. Dan kasnije zakon je prošao u NSRS, Schmidt jenametnuo krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika, poništio sporni zakon, Dodik završio na sudu. U podužem razgovoru Blagojević dodaje i kako je zbog loših savjeta oslabljena pozicija RS i da se na tome i dalje radi insistiranjem da se povuče iz Ustavnog suda koji može ustavno djelovati dok ima kvorum od pet sudija.

“Nažalost, srpska strana u Dejtonu je pristala i potpisala da kvorum čini većina sudija Ustavnog suda BiH. I zato sada imamo takvu odredbu Ustava BiH, koja se može promijeniti samo izmjenom Ustava, a ne zakonom kako Dodika pogrešno savjetuju oni kojima je okružen, baš kao što su ga pogrešno savjetovali i prošle godine da Narodna skupština Republike Srpske donese Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, dovodeći ga tim svojim neznanjem i glupostima na optuženičku klupu”, naveo je uz ostalo Milan Blagojević.

Reakcija na njegove navode još nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare