Uoči nove Bh. povorke ponosa: “Jedan entitet unazadovao prava, drugi stagnira…”

Vijesti 17. maj 202419:16 0 komentara
N1

Svjetski je dan porbe protiv homofobije. Tim povodom organizatori bh. povorke ponosa odlučili su predstaviti kampanju ovogodšinje BH Povorke ponosa. Cilj je ukazati na probleme s kojima se pripadnici LGBTIQ+ zajednice i dalje suočavaju, posebno nasilje kojem su navode konstantno izloženi.

34 godine 17. maj se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv homofobije. Zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u BiH prvi put je uvedena 2003. godine donošenjem Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine. Ove godine ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH potpisnik i zajednička deklaracija Budućnost slobode i jednakosti u Evropi, s ciljem borbe protiv diskriminacije, nasilja i mržnje sa kojima se pripadnici LGBTIQ+ zajednice suočavaju.

Međutim, u BiH je potrebno uraditi još mnogo toga, kažu predstavnici zajednice.

“Još uvijek je to velik put gdje treba da se smanji stopa transfobije, homofobije, bifobije nad LGBTIQ zajednicom. Jedan dio države je unazadovao prava, jedan stagnira, dok u Brčko distriktu je sada prepoznat zločin baš iz mržnje prema LGBTIQ zajednici. Znači nemamo unificiran pristup”, istakla je članica Bh. povorke ponosa Anisa Pračić Šehić.

Podsjetili su naši sagovornici na nemili događaj u Banja Luci iz marta prošle godine. Nakon što im je zabranjeno održavanje panela i napadnuti su. A sistem spor i neuređen. Nijedan napadač nije poznat, istraga u toku, optužnica ni blizu.

“Tempo, dinamika i činjenice koje sada imamo u vezi tog slučaja šalju nam zaista zabrinjavajuće poruke. Da postoji ozbiljan rizik da počinioci neće biti kažnjeni iako se radi o velikoj grupi mladića”, rekao je Darko Pandurević iz Sarajevskog otvorenog centra.

Borba protiv homofobije, tako, u bh. društvu nije ni blizu svom kraju.

Simbolično organizatori bosanskohercegovačke povorke ponosa odlučili su baš ovog 17. maja predstaviti kampanju za ovogodišnju petu bosanskohercegovačku povorku ponosa, pod sloganom ”Volim da se ne bojim.”

Kažu da je ljubav jača od straha. U organizaciji kampanje učestovali su predstavnici zajednice dijeleći vlastita iskustva. Tako se jedan dio kampanje odnosi isključivo na borbu protiv nasilja.

Više u prilogu Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!