Uoči potvrde nove Vlade KS, zastupnici uputili niz inicijativa

Vijesti 15. nov 202313:00 0 komentara
N1

Na 11. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je počela u 10:00 trebalo bi da bude potvrđena nova Vlada Kantona Sarajevo.

Novi ministri u Vladi trebalo bi da budu ministar zdravstva, Enis Hasanović, ministar zdravstva, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Bojan Bošnjak, ministar finansija, Afan Kalamujić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adna Mesihović.

Za sada, na 11. sjednici, zastupnici su uglavnom uputili inicijative za pomoć ljudima koji su pretrpili štetu nakon što je požar zahvatio pijacu Kvadrant.

Zastupnica stranke Narod i pravda, Mersiha Mehmedagić, uputila je i inicijativu da se Vlada KS hitno očituje po pitanju standarda u Studentskom centru KS. Naime, zbog tranše koja je umanjena, pomenuta ustanova trpi probleme sa dobavljačima hrane, a uz to ima i energentske probleme.

Zastupnica stranke Demokratska fronta, Marila Hašimbegović istakla je da su narušeni međuljuski odnosi u Elektrotehničkoj školi za energetiku. Pozvala je resornu ministricu da da se posveti rješavanju ovog problema. Ističe da je 15 žena mobingovao direktor ove ustanove.

“Sačinjen je set inicijativa koje dokazuju da se u ovim predmetima dešavaju se prekršajni nalozi u tolikim novčanim iznosima, da sve što škola plaća ustvari predstavlja oštećenje budžeta KS”, kazala je Hašimbegović.

Ministar saobraćaja, Adnan Šteta rekao je da se krenulo sa obnovom voznog parka. Nakon novih trolejbusa i tramvaja stižu i autobusi i minibusi. Ove godine biće raspisan tender za još 40 vozila.

Mandatar za premijera Nihad Uk istakao je da Prostorni plan KS ističe krajem ove godine, te da će Vlada KS produžiti postojanje za naredne godine i pokrenuti proceduru izrade novog prostornog plana.

Uk ističe da je nakon požara na pijaci Kvadrant, dogovoren niz koraka za naredni period. Preko Ministarstva privrede pokrenuće se poziv kako bi subvencionirali zakupce na pijaci. Uz to, Vlada KS će osigurati i dodatna sredstva kako bi 6 mjeseci najamnina bila besplatna za ljude koji su pretrpili štetu u ovom požaru. Žgarište je očišćeno u rekordnom vremenu i vrlo brzo će biti postavljeni novi boksovi da zakupci mogu početi sa radom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!