Uoči presude Novaliću i drugima: Pogledajte kako je tekao trogodišnji proces

Vijesti 04. apr 202316:45 2 komentara

Sud Bosne i Hercegovine sutra će izreći prvostepenu presudu premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudinu Solaku, direktoru kompanije Srebrena malina, Fikretu Hodžiću, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević. Optuženi su za niz krivičnih djela u okviru tzv. "Afere respiratori". Riječ je navodima o nizu malverzacija prilikom nabavke 100 kineskih respiratora, vrijednih 10, 5 miliona maraka za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji BiH. Uoči presude zakazane za 9 sati ujutro, donosimo pregled ovog pravosudnog procesa.

Počelo je 16. marta 2020. Upravo ova proširena sjednica Vlade Federacije BiH, bila je prekretnica za premijera Fadila Novalića. Tu je napravljen prvi korak ka tri godine dugom pravosudnom procesu. Proglašeno je stanje prirodne nesreće, a zbog pandemije Covida-19 zatražena suspenzija člana 10 Zakona o javnim nabavkama.

“Kako bi bilo osigurano izuzeće od primjene ovog Zakona prilikom nabavke samo, dakle, medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava, i sve druge zaštitne opreme za potrebe suzbijanja koronavirusa”, rekao je tada federalni premijer Fadil Novalić.

No, izostala je reakcija državnih institucija nadležnih za izmjenu Zakona. Samo mjesec dana nakon, 25. aprila 2020., Novalić na aerodromu dočekuje vrijednu pošiljku iz Kine. 80 respiratora, od ukupno kupljenih 100. Plaćenih više od 10 miliona maraka iz budžetske kase.

“Ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, što bismo rekli dupli i sa naših 250 koje imamo ovo predstavlja sad mogućnost 450 pacijenata i približili smo se tom evropskom standardu”, govorio je Novalić.

No, za premijera situacija rapidno kreće nizbrdo. Mediji objavljuju informacije o propustima prilikom nabavke respiratora, pogaženim zakonima, procedurama, privatnim vezama, i kompaniji Srebrena malina koja je dobila, preko noći, posao nabavke medicinske opreme, iako se takvim djelatnostima nikada nije bavila. Pravosuđe je radilo neviđenom brzinom, stoga već 29. maja, mjesec nakon što je prezentovao respiratore, Novalić biva uhapšen.

I nije jedini. Uhapšen je i direktor Srebrene maline, Fikret Hodžić, i tadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak. Ne sumnjajući da će i sama završiti u istom pravosudnom procesu, dopremijerka i ministrica finansija, Jelka Milićević, isti dan predvodi sjednicu Vlade FBiH u Mostaru.

“Žao nam je svima što se u ova posljednja dva, tri mjeseca Vlada predstavlja samo u negativnom kontekstu”, navela je tada Miličević.

Dan nakon održano je i ročište o pritvoru, nakon kojeg su osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode. No predočene su im optužbe.

“Tužilaštvo će u narednom periodu izdati odgovarajuće naredbe za vještačenje mobilnih telefona sa ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja komunikacije koju su osumnjičeni u prethodnom periodu ostvarivali međusobno kao i sa drugim licima, zatim grafološko vještačenje poslovnih i službenih isprava, dodatna vještačenja tehničke ispravnosti nabavljenih respiratora”, saopštio je tada državni tužilac Džermin Pašić.

U mjesecima koji slijede, o aferi “respiratori” brujala je država. Zvanično suđenje počinje krajem februara 2021. Optužnicom se “četvorki” na teret stavlja niz krivičnih djela. Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa zloupotrebom položaja i primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Nadalje: Pranje novca, uništenje ili krivotvorenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, falsifikovanje finansijskih izvještaja.

“Mi smo došli do gro materijala koji je direktno oslobađajući, tvrdim po sve optužene, posebno po Fikreta Hodžića, a koji opravdava samu cijenu respiratora od 42 hiljade dolara u tom vremenskom periodu po komadu, koji govori u prilog činjenici da nije bilo pranja novca, da nema nikakvog povrata ni u jednu državu”, tvrdila je braniteljica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović.

Kupljeni respiratori za to vrijeme stajali su u, kako mnogi kažu, neadekvatnim halama, vještačeni kao dokaz, služili su svemu, osim svrsi. Čak i kada su dostavljeni medicinskim ustanovama, mogi su pak tvrdili, kako se ne mogu koristiti za intenzivnu njegu i teške oblike Covida, zbog kojih su i nabavljani, nego isključivo kao privremeno rješenje u mobilnim uslovima, npr. kolima hitne pomoći. Klinički centar dobio je 30, a pred Sudom se našla i direktorica Sebija izetbegović, koja je govorila i o potrebi nabavke respiratora.

“Neka teška stanja kao što su politraume, saobraćajni udesi i tako dalje, su sve pacijenti koji moraju biti smješteni na respirator”, objašnjavala je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ostala je upamćena i pročitana prepiska sekretarice Vlade FBiH, Edite Kalajdžić, upućene šefu Kabineta premijera Novalića, Hasanu Ganibegoviću: “Seb. zove, loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant”.

Proces je nedavno priveden kraju, završnim riječima tužilaštva u februaru, te završnim riječima odbrane u martu. Tužilaštvo je slučaj gradilo većinom na dokazivanju kršenje Zakona o javnim nabavkama, dok je odbrana zastupala tezu vanrednih okolnosti pandemije zbog koje su mnoge vlade radile po istom principu brze nabavke opreme za koju su se u to vrijeme svi “otimali”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare