Upisi u toku: Veliko interesovanje mladih za fakultete medicinske grupacije

Vijesti 04. jul 202318:53 0 komentara

Izlazak iz srednjoškolskih klupa za sobom povlači jednu od njavažnijih odluka u životu - odabir fakulteta. Napraviti sintezu između ljubavi, interesovanja, perspektivnih poslova i mogućnosti čini se i nemoguće. Realnija opcija za mnoge je odlazak iz BiH, ali ima i onih kojima je ova država prvi izbor.

Devetnaestogodišnja Marija Vitormir nije se nimalo dvoumila. U rodnom Han pijesku zavoljela je poljoprivredu i životinje, pa je odabir fakulteta za nju bio vrlo jednostavan.

“Upisala sam Poljoprivredni fakultet. Odmalena to volim, živim na selu i onda me povukla želja za ovim fakultetom. Svako ima svoj cilj u glavi, meni je bio prioritet da upišem ovdje fakultet, jer je tu i nemam šta drugo tražiti u nekoj drugoj državi”, kaže Marija.

Za razliku od Marije, Emina Smajlović iz Sarajeva imala je više izbora. Nakon srednje medicinske škole, upisala je arapski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu.

“Međutim nisam se pronašla u tome, iako su jezici moja strast. Poslije toga, evo ove godine upisala sam smjer komunikologija na FPN, iz razloga što smatram da je perspektivno zanimanje, gdje mogu napredovati i pokazati malo više nešto što sam ja nego na arapskom”, objašnjava Emina.

Ove godine UNSA je otvorio svoja vrata za 5.264 studenta. Već sada prijavljenih je oko 3.500. Procjenjuje se da će se prvo popuniti mjesta na fakultetima medicinske grupacije.

Potom, tradicionalno, slijede tehničke grupacije, akademije, fakulteti društvenih znanosti. No, još se iščekuju preliminarni rezultati.

“U četvrtak se za sve naše kandidate otvara još jedan reizbor u ovom sistemu elektronskog upisa, naši svi kandidati imaju pravo na tri ili četiri reizbora. Tako da taj proces još uvijek traje, i 10. jula ćemo imati mnogo više informacija koliko kandidata je steklo pravo upisa i šta očekujemo za septembarski rok”, kaže prorektorica Univerziteta u Sarajevu, Dženana Husremović.

Na Univerzitetu u Banjaluci ove godine planiran je upis za 2.770 studenata. U prvom upisnom roku, pravo upisa ostvarilo je 1.630 kandidata. Interesovanja mladih na sjeverozapadu države, slična su kao i u Kantonu Sarajevo. U prvom redu, Medicinski fakultet i Fakultet bezbjednosnih nauka.

“Psihologija na filozofskom fakultetu, predškolsko vaspitanje, arhitektonsko građevinsko geodestki fakultet konkretno arhitektura, etf, pravni, ekonomski, to su oni fakulteti za koje studenti u prvom upisnom roku tradicionalno iskazuju najveće interesovanje. Na tim fakultetima gotovo da i nema više slobodnih mjesta, jedno ili dva slobodna mjesta na nekim studijskim programima”, kaže Dario Stanković sa Univerziteta u Banjaluci.

Na Univerzitetu u Zenici na konkursu za 955 slobodnih mjesta, bile su 752 prijave.

“To je svakako negdje oko 150 studenata prijavljeno više nego što smo prošle godine upisali u akademskoj godini. Mi u Zenici bilježimo rast broja zainteresovanih studenata, što je dobro. Mada to još uvijek nije zadovoljavajuće”, pojašnjava rektor Univerziteta u Zenici, Jusuf Duraković.

Ali, čak i taj blagi rast broja studenata, ulijeva nadu da mlađe generacije ipak vide budućnost u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!