Uposlenici “Zmajevog srca” postali su prave zvijezde, od danas poslužuju i hranu

Vijesti 06. aug 202221:01 1 komentar
N1

U klubu „ Zmajevo srce“ u Tuzli koji upošljava osobe sa invaliditetom, danas je uvedena nova usluga, odnosno, posluživanje hrane. Ovaj projekat je započeo u maju i sve više se širi i pokazuje socijalnu inkluziju na djelu uz podršku građana, privrednika i dobrih ljudi.

Klub „ Zmajevo srce“ je smješten kod Turalibegove džamije u centru Tuzle. Saša već tri mjeseca radi u njemu kao konobar.

“Situacija je dobra, odlična. Bio sam deset dana na godišnjem odmoru. Došao sam u srijedu kući i odmarao se. Jučer sam počeo raditi”, priča ekipi N1 uposlenik Saša Šunjka.

I upravo on je danas poslužio prvu porciju hrane iz novootvorene kuhinje i to stalnoj gošći i članici kluba koja ponosno pokazuje svoju kartu.

“On me je prvi uslužio i jako su ljubazni. Drago mi je što ovo imamo u gradu. Ovo je veliko za ovu djecu”, ističe članica kluba Halida Čamdžić.

Upravo je ova Tuzlanka degustirala pileće ćevape, a mnogo toga je u ponudi.

“Imamo ćevape, piletinu u susamu, imamo bečku pileću šniclu, klasičnu šniclu, file na žeru, palačinke, slane, slatke”, nabraja nam kuharica Hazba Husarić.

Nakon tri mjeseca upješnog rada kafića, posluživanje hrane je bio logičan naredni korak, a sve da se radno angažuje što više osoba sa invaliditetom. Za sada u smjenama radi po jedna osoba zbog nedostatka finansijskih sredstava.

“Bio bih presretan i to mi je cilj, da mi i u prvoj i u drugoj smjeni, imamo po dvije osobe sa Down sindromom koje tu rade jer prepoznatljivost ovog objekta je je po njima. Sami po sebi su, da tako kažem, zvijezde. Ljudi doalze i pitaju kada radi Saša ili Adi. Svako ima neke svoje dobre konobare i usklađuje vrijeme naspram njih”, objašnjava nam Omer Isović iz Udruženja “Zmajevo srce”.

“Nema nijednog negativnog komentara. Posjeta je, obzirom na vrućine, možda malo manja ali se nadamo da u narednom periodu, zbog kuhinje i dostave preko Glova, će to biti bolje”, istakao je još jedan od uposlenika, Edin Mahmuzić.

U klubu se organizuje i spremanje palačinaka sa poznatima, poetske večeri, razna takmičenja. Sve u cilju da se ostvari interakcija između uposlenika i gostiju. Saša kaže da je zadovoljan i sretan što radi tu, a zarađeni novac našao je svoju svrhu.

O tome kako i vi možete do ručka u ovom restoranu, ali i čemu se sve nadaju njegovi uposlenici – pogledajte u priči Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare