Upozorenje iz Gorske služba spašavanja Sarajevo

Vijesti 09. apr 202109:45 > 09:46 0 komentara
GSS Sarajevo

Zbog mogućnosti pokretanja lavima iz Gorske služba spašavanja Sarajevo mole sve posjetioce planina, skijaše, bordere, a posebno turne skijaše i one koji planiraju zahtjevnije planinarske ture da obrate dodatnu pozornost.

“Zbog novonapadalog većeg snijega na planinama u BiH u zadnjih par dana te zbog najavljenog lijepog i sunčanog vremena tokom vikenda (09. – 11.04.2021. godine) molimo sve naše sugrađane da obrate pažnju i budu jako oprezni pri navedenim aktivnostima. Da napomenemo, lavinu čini snijeg koji klizi niz padinu pod uslovom da je njen nagib dovoljan da se ista pokrene. Lavine se događaju i pod jako malim nagibom, ugao nagiba cca. 15°, a sa povećanjem nagiba mogućnost pojave lavina se rapidno povećava”; naveli su.

Poručuju da količina novonapadalog snijega od cca 20 centimetara već predstavlja prijetnju, a prelaskom preko nestabilnog područja dovoljan je uslov za pokretanje lavine.

“Ako uz sve navedeno dodamo i promjene temperature koje se upravo dešavaju, imamo idealne uslove za stvaranje lavina. Da bismo u planinama svi uživali, još jednom molba za dodatni oprez”, navode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!