Uprava škole o nastavniku osuđenom za pedofiliju: Nemamo saznanja da je osuđen

Vijesti 16. dec 202215:50 0 komentara
OŠ Grbavica 1

Općinski sud u Sarajevu je 2018. godine osudio Samira Alihodžića, nastavnika tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi „Grbavica 1“ na godinu zatvora zbog pedofilije. On je, skoro sedam godina nakon što je optužen, a godinu nakon pravosnažne presude, vraćen na posao u istu školu. Ovakva odluka izazvala je ogorčenje roditelja koji su zabrinuti za svoju djecu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu. Zatražili smo i pojašnjene ove pravosudne ustanove, ali i uprave škole iz koje je stigao šokantan odgovor: "Nemamo saznanja da je gospodin Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u JU OŠ „Grbavica I“ Sarajevo".

Iz Općinskog suda u Sarajevu istakli su kako je presuda donesena 26.01.2021. godine, a postala pravosnažna 11.11.2021. godine. On je proglašen krivim za počinjeno djelo bludne radnje i izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

“Na osnovu člana 76. KZ-a F BiH, optuženom je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja i dužnosti nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u trajanju od 1 (jedne) godine, računajući od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere”, naveli su iz Općinskog suda Sarajevo.

Dakle, Alihodžiću je mjera zabrane istekla prošli mjesec, tačnije 11. novembra. Zbog ostalih propusta u zakonskoj regulativi, on je vraćen na posao na kojem je i ranije radio – nastavnik sporta u OŠ “Grbavica 1”.

Pozivanje na Zakon o zaštiti ličnih podataka

Uputili smo upit i Upravi škole koji su kazali kako pitanja u vezi njegovog radnopravnog statusa predstavljaju “privilegovane i zakonom zaštićene informacije” koje, u skladu sa odredbama člana 17. stav 1. Zakona o zaštiti ličnih podataka, ne mogu biti priopćene prije nego što se od istog pribavi saglasnost za dostavljanje tih podataka”. Redakciju N1 upućuju da dostavi “pisani zahtjev koji mora sadržavati svrhu i pravnu osnovu za korištenje ličnih podataka, te vrste ličnih podataka koji se traže”.

Nemaju saznanja da je osuđen?!

No, ono što je šokantno, je da odgovor u kojem se navodi da ova obrazovna ustanova “nema saznanja da je Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu učenika.

“Kada je u pitanju dio Vaših navoda o osuđujućoj presudi koja bi se ticala gospodina Alihodžića, obavještavamo Vas da nemamo saznanja da je gospodin Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u JU OŠ „GRBAVICA I“ Sarajevo, a koje bi kao takvo predstavljalo osnov za prestanak radnog odnosa u istoj. S tim u vezi, obavještavamo Vas da prema raspoloživim informacijama sa kojima raspolažemo, ne postoji pravni osnov, a niti presuda ili mjera koja bi gospodina Alihodžića u ovom momentu ograničavala i/ili onemogućavala u obavljanju poslova i radnih zadataka nastavnika u JU OŠ „GRBAVICA I“ Sarajevo, te eventualno predstavljala osnov za prestanak radnog odnosa istog u JU OŠ „GRBAVICA I“ Sarajevo”, navode iz Uprave OŠ “Grbavica 1”.

“Alihodžić obavljao i druge poslove – ekskurzije, škola skijanja itd”

Također, navode kako nisu zabilježili negodovanje roditelja, odnosno da ista nisu prijavljena direktoru škole, školskom odboru ili drugom nadležnom organu.

“Navedeno tim prije kada se ima u vidu da je gospodin Alihodžić u proteklom periodu, u okviru poslova i zadataka obavljao i poslove koji se tiču vanškolskih aktivnosti (ekskurzije, škola skijanja i sl.), a da nije zabilježena ni naznaka bilo kakvog ponašanja spram učenika škole koja bi se mogla kvalificirati ponašanjem koje vi opisujete. I na kraju želimo naglasiti da je radno – pravni status svakog zaposlenika škole definisan Zakonom i škola u svakom segmentu postupa i radi po Zakonu, smjernicama i odlukama nadležnih institucija. Ujedno, škola nije, niti će ikada donijeti bilo kakvu odluku o radnji koja bi bila na štetu ijednog djeteta. Izražavamo žaljenje što medijski natpisi u izvjesnoj mjeri unose dodatnu zabrinutost i uznemirenost među roditeljima, a isto osjećaju i uposlenici naše škole.  Vjerujemo da znate da je naš imperativ zaštita svakog učenika i učenice te da se rad i djelovanje naše škole odvija prema zakonskim okvirima i prvobitno u cilju zaštite, odgoja i obrazovanja i u najboljem interesu svakog djeteta”, dodaje se u odgovoru Uprave škole.

Nastavnik osuđen za pedofiliju vraćen u sarajevsku školu, roditelji ogorčeni

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!