Uprkos odbijenoj inicijativi: Smajić će na narednoj sjednici tražiti izmjene Zakona o Oružanim snagama BiH

Vijesti 13. jun 202422:07 0 komentara
Facebook

Državni delegat Džemal Smajić (SBiH) je najavio da će na narednoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražiti izmjene Zakona o oružanim snagama BiH iako je njegova inicijativa u vezi s tim odbijena danas na zasijedanju Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Naime, Smajićeva inicijativa bila je da Ministarstvo odbrane BiH sačini Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika sa 40 na 45 godina. Takav prijedlog je trebao biti dostavljen na usvajanje Vijeću ministara BiH.

“Bez obzira na današnji ishod glasanja članova Komisije neće odustati od ove inicijative i već ću na narednoj sjednici Doma naroda tražit izmjene Zakona o Oružanim snagama BiH i to po hitnoj proceduri. To sam i prvi put učinio s obzirom na veliko interesovanje koje je vladalo za ovu inicijativu jer osobe starosne dobi od 40 do 45 godina itekako mogu obavljati sve dužnosti u oružanim snagama, a napuštanjem službe nakon 40. godine teže nalaze poslove na slobodnom tržištu rada”, naveo je Smajić

Smatra da je važno napomenuti da je u zemljama regije ta granica služenja veća nego u BiH, dok je u pojedinim državama članicama NATO-a čak nema nikakvog ograničenja.

“Pored navedenih razloga, i za državu je racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje značajan broj vojnika. Njihovim odlaskom slabi se i borbena gotovost vojske i ugrožava sama sigurnost Bosne i Hercegovine. Stranke vladajuće koalicije, izuzev pojedinaca koji su po sasvjesti glasali za, nisu imale razloga da ne podrže inicijativu jer se radi o vojnicima koji su pripadnici svih naroda i ostalih”, poručio je Smajić.

Podsjetimo, kada je riječ o Oružanim snagama, na današnjoj sjednici je odbijena inicijativa i zastupnice Sabine Ćudić (Naša stranka) da Ministarstvo odbrane BiH, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Odbijena inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika da se dozvoli nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH

Ćudić je za N1 nakon ove odluke poručila da je ovo diskriminatorno samo prema ženama budući da je muškarcima dozvoljeno da nose bradu u Oružanim snagama BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!