Upućen zahtjev OHR-u da predoči poziv visokom predstavniku za svjedočenje pred sudom u Strazburu

Vijesti 24. sep 202411:53 0 komentara
N1

Udruženje Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca pozvalo je Ured visokog predstavnika (OHR) da javnosti predoči poziv visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu kojim ga Evropski sud za ljudska prava poziva da svjedoči u predmetu Kovačević. Poziv je uslijedio nakon što je objavljena informacija da će Schmidt otići u Strazbur kao 'prijatelj suda', a nakon što se Vijeće ministara BiH žalilo na presudu u slučaju 'Slaven Kovačević vs BiH'.

“Ukoliko OHR propusti priliku da ovo učini, suočiće se sa velikim problemom i dovesti sve aktere u BiH koji učestvuju u političkom životu u nove nesporazume, nepovjerenja i sumnje koje mogu imati nesagledive negativne posljedice”, saopćeno je iz VKBI-a.

Iz ovog Udruženje ističu da su posljednjih dana u javnosti prisutne informacije i saznanja da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, u svojstvu “prijatelja” Evropskog suda za ljudska prava u Starzburu, pristupiti Sudu i dati izjavu u slučaju Slaven Kovačević vs. BiH.

“Politička kampanja koju gospodin Schmidt vodi ekskluzivno je u svrhu jedne političke strane u BiH”

“Saopćenje koje je izdao OHR po ovom pitanju napominje javnost da ovo nije presedan i da su i bivši visoki predstavnici učestvovali u prethodnim postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava. Međutim, ono što je uznemirilo građansku javnost jeste nezvanična informacija da je u konkretnom slučaju visoki predstavnik Schmidt, preko advokatske kancelarije iz Londona, samoinicijativno tražio prisutupanje Sudu u ovom postupku. Ovu informaciju OHR u svom saopćenju za javnost nije ni potvrdio niti demantovao”, navode iz VKBI-a.

Napominju da se i R Hrvatska željela umiješati u ovaj slučaj, ali je Sud odbio zastupnike Hrvatske, “što je ispravno, jer je R Hrvatska željela sebe predstaviti kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma (kao što to čine i predstavnici Srbije), što je potpuna neistina i predstavlja lažno predstavljanje”.

Oštra poruka bh. intelektualaca: Vrijeme je da PIK razmotri da li je Schmidt odgovarajuća osoba za visokog predstavnika u BiH

“Hrvatska je, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, strana potpisnica DMS što ukazuje da je Hrvatska bila uključena u oružane sukobe koji su se vodili na teritoriji Bosne i Hercegovine. Sramno učešće hrvatskih vojnih snaga tokom 1993. i 1994. godine u Bosni i Hercegovini utvrđeno je pred ICTY u nekoliko pravosnažnih presuda, a najpoznatija je presuda za udruženi zločinački poduhvat kojim se pravosnažno presudilo rukovodstvu HR HB, sa objašnjenom nečasnom ulogom vojnog i političkog rukovodstva R Hrvatske”, navode iz VKBI-a.

VKBI naglašava i da OHR ima obavezu prema bosanskohercegovačkoj javnosti i građanima u Bosni i Hercegovini jasno iskazati o čemu se radu u ovom konkretnom slučaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!