Ured predsjednika Slovenije: Borut Pahor je zagovornik BiH

Vijesti 12. apr 202117:05 > 17:21 3 komentara
N1

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je zagovornik Bosne i Hercegovine, njene teritorijalne cjelovitosti, europske perspektive i mirnog razvoja što uvijek dosljedno naglašava, rečeno je za N1 iz njegovog ureda.

Istaknuto je i da predsjednik Pahor želi da BiH čim prije postane dio Europske unije.

“Pahor dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa ka širenju Europske unije koje bi uključivalo također BiH koja ima sa EU trenutno najslabije formalne veze”, rekli su nam.

Naglasili su iz njegovog ureda i da Pahor redovito upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

“U tom kontekstu je zbog zabrinutosti pred tim idejama o tome pitao svoje sugovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada je početkom marta posjetio Sarajevo. Predsjednik Pahor je o tome govorio i javno prilikom obraćanja Sobranju Republike Sjeverne Makedonije, 25.9.2020: ‘Pri tome bi naglasio svoju ocjenu koja je važna, ukoliko je tačna: ako ne dođe do proširenja Evropske unije ili proširenje bude dosta kasnilo, u toj regiji će se polako pojaviti teza da raspad bivše Jugoslavije još uvijek nije završen i da je potrebno umjesto postojećih granica uvažiti etničke granice. Iz historijskog iskustva znamo da je veoma malo mogućnosti da takav proces prođe mirnim putem i bez konflikata koji bi mogli šire zahvatiti i sigurnost te stabilnost u Jugoistočnoj Evropi. Zato sam već više puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje koje zahtjeva i od Evropske unije da razmisli o boljoj strategiji'”, rekli su za N1 iz njegovog ureda.

Predsjednik Pahor u svjetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brijunski proces, očekivan u maju.

“Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nije upoznat sa navodnim non-paperom i ne može ga komentirati. Predsjednik Pahor je zagovornik Bosne i Hercegovine, njene teritorijalne cjelovitosti, europske perspektive i mirnog razvoja što uvijek dosljedno naglašava”, kazali su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare